Προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως στην Εκκλησία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών το υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργείας και Κλιματικής Αλλαγής θα αξιώσει θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ωστόσο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι ταυτόχρονα θα πρέπει να λυθούν κεφαλαιώδη ζητήματα όπως το ιδιοκτησιακό των εκτάσεων στην Πεντέλη, ζήτημα το οποίο αυτή τη στιγμή διερευνάται από το υπουργείο. 
«Δεν είμαστε αρνητικοί στην επιδίωξη επένδυσης της Εκκλησίας σε φωτοβολταϊκά. Πρέπει όμως να λυθούν προηγουμένως μια σειρά από ζητήματα» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για το πάρκο στο ελληνικό και το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός δεν υπάρχει ακόμα επίσημη πρόταση εκ μέρους της Εκκλησίας. Υπάρχει όμως μια προτεινόμενη επένδυση που αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε μία μεγάλη έκταση γύρω από τη μονή της Πεντέλης και ταυτόχρονα μία πρόταση αναδάσωσης σε μεγάλης έκτασης καμένη περιοχή. Επισήμανε όμως ότι πρέπει να λυθούν προηγουμένως ζητήματα όπως αυτό του ιδιοκτησιακού, δεδομένου ότι το ελληνικό δημόσιο θεωρεί ότι η Εκκλησία διακατέχει εκτάσεις στην Πεντέλη χωρίς να είναι ο ιδιοκτήτης.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε πάντως ότι στο ΥΠΕΚΑ αναζητούνται λύσεις για την πρόταση της Εκκλησίας σε συνεργασία με νομικούς και άλλους επιστήμονες σε σειρά συσκέψεων.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των συντελεστών δόμησης στο πάρκο του Ελληνικού

Αναφερόμενος στο σκέλος του νομοσχεδίου για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, ο υπουργός Περιβάλλοντος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις ως προς τους προβλεπόμενους συντελεστές δόμησης για συγκεκριμένες χρήσεις.

Το υπουργείο διαφωνεί να προσδιοριστεί ρητά στο νόμο το ποσοστό ιδιοκτησίας που θα διατηρήσει το δημόσιο θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε στην προσέλκυση επενδυτικών προτάσεων.

Θα συμφωνήσει όμως να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη μέσω της αξιοποίησης του Ελληνικού στους δήμους των Μεσογείων για την επιβάρυνση που υπέστησαν από τη λειτουργία του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος.