Μέχρι την Τετάρτη θα συνεχιστεί η κακοκαιρία στην Ελλάδα, με χαμηλές θερμοκρασίες, βροχή και ισχυρούς ανέμους να αποτελούν το σκηνικό του καιρού. Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Χιονίζει την Κυριακή στα ορεινά της Πελοποννήσου, χωρίς ωστόσο να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα. Η κυκλοφορία σε όλο το εθνικό κι επαρχιακό οδικό δίκτυο διεξάγεται κανονικά, ενώ στην ορεινή Κορινθία και ειδικότερα, από Γκούρα προς Κιάτο, Δερβένι και Λυκούρια, τα οχήματα χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες. Σήμερα, σε όλη τη χώρα θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα κυρίως στα κεντρικά και νότια. 

Χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας

Τα φαινόμενα στα κεντρικά και νότια θα είναι κατά τόπους έντονα κυρίως το απόγευμα και το βράδυ στις Κυκλάδες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. 

Οι άνεμοι θα πνέουν μέχρι 8 μποφόρ στα πελάγη, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. 

Αναλυτική πρόγνωση 

Στην Αττική θα επικρατήσουν νεφώσεις με ασθενείς βροχές. Βαθμιαία οι βροχές θα ενταθούν και θα 
εκδηλωθούν καταιγίδες. 

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς 
χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσουν νεφώσεις με ασθενείς βροχές, οι οποίες το απόγευμα θα ενταθούν και ενδέχεται να εκδηλωθεί πρόσκαιρη καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 2 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές στη Μακεδονία και βαθμιαία και στη Θράκη. Χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας. Από το απόγευμα καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα. 

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 4 με 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς 
χαμηλότερη. 

Στα Νησιά Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα επικρατήσουν νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της δυτικής Στερεάς και της Ηπείρου. 

Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά στην δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο., ενώ θα εξασθενίσουν από το βράδυ. 

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα κεντρικά και νότια τοπικά 8 μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά 3 με 5 βαθμούς 
χαμηλότερη. 

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο θα σημειωθούν νεφώσεις με ασθενείς βροχές. Βαθμιαία οι βροχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια τμήματα. 

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά στα ανατολικά και νότια 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. 

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη θα επικρατήσουν νεφώσεις με ασθενείς βροχές. Βαθμιαία οι βροχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα από το απόγευμα και θα εξασθενήσουν τη νύχτα. 

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 8, στα ανατολικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και από το βράδυ βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου. 

Στα Νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με ασθενείς βροχές. Το απόγευμα οι βροχές θα ενταθούν και θα σημειωθούν καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα είναι έντονα. 

Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση και στα νότια ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 19 βαθμούς Κελσίου. 

Τη Δευτέρα 12 Μαρτίου θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους έντονες κυρίως στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές. Χιονοπτώσεις στα 
ορεινά και ημιορεινά και πρόσκαιρα σε περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. 

Τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν σταδιακά το βράδυ της Δευτέρας στα βόρεια. 

Οι άνεμοι θα είναι βόρειων διευθύνσεων 4 με 6 και στα πελάγη 6 με 8 μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Την Τρίτη 13 Μαρτίου στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και την ανατολική νησιωτική χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά.

Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νότια. Στις υπόλοιπες περιοχές θα σημειωθούν παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειων διευθύνσεων 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 -τοπικά 8- μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί τοπικά παγετός.

Την Τετάρτη 14 Μαρτίου η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές. Τις πρωινές, όμως, ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τοπικά θα σημειωθεί παγετός.

Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά της Κρήτης παροδικές χιονοπτώσεις και βαθμιαία βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 -τοπικά 8- μποφόρ.

Ο καιρός θα σημειώσει βελτίωση από την Πέμπτη.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

  • Να ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ΜΜΕ για την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να λάβουν υπ' όψιν, ανάλογα µε τον προορισµό τους, το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσουν (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, κλπ.)
  • Να προγραμματίζουν τη μετακίνηση τους έτσι, ώστε να µη συµπίπτει µε την αιχµή των καιρικών φαινομένων
  • Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζοί, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια
  • Να ελέγχουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση
  • Όταν είναι απαραίτητο να μετακινούνται με αυτοκίνητο, οφείλουν να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες. Να ταξιδεύουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν. Εάν μετακινούνται στην πόλη να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Να μην εγκαταλείπονται τα οχήματα, σε καμιά άλλη περίπτωση εκτός από αυτήν όπου τούτο ζητείται από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων που έχουν την ευθύνη της διάσωσης
  • Να προφυλάσσονται από τις πτώσεις και να προφυλάσσουν και τους άλλους αφαιρώντας πχ το χιόνι μπροστά από την κατοικία τους, αποφεύγοντας να βουλώσουν τις απολήξεις των υδρορροών
  • Σε καμιά περίπτωση να μην αγγίζονται ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει στο έδαφος
  • Να προστατεύονται οι σωληνώσεις του νερού απέναντι στον παγετό.Πηγή: in.gr