Σε ανακοίνωσή τους, οι Πρυτάνεις των ΑΕΙ της χώρας επισημαίνουν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει στα Πανεπιστήμια της χώρας μετά και τη σύνοδο που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα στα Γιάννενα. Μάλιστα, οι Πρυτάνεις ζητούν από το υπουργείο Παιδείας νέο διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων τους. Σε ομόφωνη απόφασή τους, οι πρυτάνεις τονίζουν ότι τα προβλήματα έχουν οξυνθεί επτά μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου για τα πανεπιστήμια και η αιτία είναι ότι δεν βρέθηκαν «κατάλληλες και μακροπρόθεσμες λύσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης που οδηγεί τα Ιδρύματα σε αδιέξοδο. Η περίοδος αυτή σηματοδοτήθηκε εξαρχής από την έλλειψη διαλόγου και πνεύματος συναίνεσης από πλευράς υπουργείου Παιδείας.

Η προσφυγή των πανεπιστημίων στο ΣτΕ θέτει με έμφαση το κοινό πλαίσιο προάσπισης της νομιμότητας και της αυτοδιοικούμενης λειτουργίας του Δημόσιου Πανεπιστημίου».

Οι πρυτάνεις εμμέσως πλην σαφώς, στέλνουν μήνυμα επανεκκίνησης του διαλόγου προς τον νέο υπουργό Παιδείας, κ. Μπαμπινιώτη, διευκρινίζοντας ότι «σήμερα, που η Ανώτατη Εκπαίδευση μπορεί να συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση, θεωρούμε σημαντικό να εξασφαλίσουμε από κοινού με το υπουργείο Παιδείας το περιβάλλον δημιουργικής και εύρυθμης λειτουργίας των πανεπιστημίων.

Στο πλαίσιο αυτό ατελέσφορες και αδιέξοδες διαδικασίες που διχάζουν την πανεπιστημιακή κοινότητα θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν». 

«Η Σύνοδος» τονίζουν οι πρυτάνεις «έχει προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση από την Πολιτεία των υψηλής προτεραιότητας άμεσων προβλημάτων που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, θεμάτων προσωπικού, φοιτητικής μέριμνας και Φοιτητικών Εστιών, θεμάτων έρευνας και καινοτομίας, καθώς και αντιμετώπισης προβλημάτων που δημιουργούνται στους Ειδικούς Λογαριασμούς».

TAGS