Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη προειδοποιεί ο Σύλλογος των Ομολογιούχων του Ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας αποζημίωση για το «κούρεμα» που επιβλήθηκε στα ομόλογα των φυσικών προσώπων, έπειτα και από την ανακοίνωση του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ότι έλαβε την διαβεβαίωση από τον υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο ότι δεν θα υπάρξει ειδική μεταχείριση των Ελλήνων ομολογιούχων σε σχέση με ομολογιούχους άλλων χωρών.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι το Eurogroup έλαβε διαβεβαίωση από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι δεν θα υπάρξει κανένα είδος αποζημίωσης -είτε άμεση, είτε έμμεση- προς τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, διότι όπως είπε, κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε προηγούμενο και σε άλλες χώρες.

«Για τα φυσικά πρόσωπα δεν έχω να προσθέσω τώρα τίποτα. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε τέτοια συζήτηση. Ο κ. Γιούνκερ είπε την άποψη του Eurogroup» δήλωσε, όταν ερωτήθηκε για τα φυσικά πρόσωπα.


Σε εξώδικη δήλωση του Συλλόγου επισημαίνεται ότι είναι «αντισυνταγματική, παράνομη και καταχρηστική» η νομοθετική θέσπιση και ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης, η διαγραφή/ακύρωση και η ανταλλαγή των επιλέξιμων ομολόγων των φυσικών προσώπων.

Επίσης, θεωρεί «παράνομη και καταχρηστική» τη συναίνεση «που δόθηκε από εκείνους τους ομολογιούχους που προέβησαν σε προσφορά ανταλλαγής των επιλέξιμων τίτλων τους και στην τροποποίηση ουσιωδώς των αρχικών όρων έκδοσης των επιλέξιμων τίτλων των φυσικών προσώπων».«Ο κόσμος είναι προβληματισμένος, είναι σε απόγνωση, καθώς χάνουν τις περιουσίες τους» δήλωσε
ο πρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Συλλόγου, Γιάννης Μαρινόπουλος.

Ο Σύλλογος επιδιώκει να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο προς το παρόν τουλάχιστον δεν υπάρχει ανταπόκριση.


«Ό,τι μαθαίνουμε για το θέμα των φυσικών προσώπων, το ακούμε από διαρροές στον Τύπο», καθώς δεν υπάρχει κάποια πρόταση από την κυβέρνηση, προσέθεσε.


«Δεν μας έχουν παρυσιάσει κάποια πρόταση, εμείς θέλουμε τον διάλογο» τόνισε.


Όπως μας είπε ο κ. Μαρινόπουλος, στα επόμενα βήματα του Συλλόγου είναι η οργάνωση μίας ανοικτής συνάντησης των ομολογιούχων την επόμενη εβδομάδα, ενώ μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα αναμένεται να έχουν ληφθεί και οι αποφάσεις για το δικηγορικό γραφείο που θα εκπροσωπήσει τους Έλληνες αποταμιευτές.


Ο Σύλλογος προτιμά τον δρόμο της -ενδεχόμενης- ομαδικής προσφυγής στα δικαστήρια, χωρίς, βεβαίως, να αποτρέπει όσους επιλεξουν την οδό της ατομικής προσφυγής.


Μέχρι σήμερα, περίπου 2.300 άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να εγγραφούν στο Σύλλογο. Το Καταστατικό έχει κατατεθεί στο Πρωτοδικείο και ο Σύλλογος έχει πάρει αριθμό πρωτοκόλλου.


Η διαδικασία αυτή αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει σε ένα μήνα περίπου, αν και λόγω αλλαγών στη διαδικασία, τελικώς το Κατασταστικό θα εγκριθεί από το Ειρηνοδικείο, όπως είπε ο κ. Μαρινόπουλος.


Πηγή: in.gr