Με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση παραπέμπεται να δικαστεί στις 21 Μαΐου στο τριμελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο Παναγιώτης Ψωμιάδης μαζί με άλλα πέντε στελέχη της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα οι έξι κατηγορούνται ότι στην υπόθεση της Κορώνειας «τελούσαν αξιόποινες πράξεις, που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, ως υπάλληλοι με πρόθεση παρέβησαν τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους, με σκοπό να προσπορίσουν σε άλλους παράνομο όφελος». Υπενθυμίζεται ότι η διαχείριση που έκανε η πρώην νομαρχία στην περίπτωση της Κορώνειας οδήγησε στην απώλεια της χρηματοδότησης από το Ταμείο Συνοχής, στην παραπομπή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και βεβαίως στην καταστροφή της λίμνης.

(Ξανα)χάριζε πρόστιμα

Ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος, επειδή δεν εξέδιδε απόφαση συγκρότησης κλιμακίων ελέγχου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν γύρω από τη λίμνη. Επίσης κατηγορείται ότι εξέδωσε με καθυστέρηση δεκαοκτώ μηνών την απόφαση για τα κλιμάκια, ενώ παράλληλα, όταν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος εντόπισαν μονάδες που ρύπαιναν τη λίμνη ή παρέβαιναν τη νομοθεσία και εισηγήθηκαν την επιβολή δεκαεπτά προστίμων, κατηγορείται ότι καθυστέρησε δεκαπέντε μήνες να τα επιβάλει και αφού πρώτα τα μείωσε κατά περίπου 30% παρά τις αντίθετες γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι επίσης η τότε αντινομάρχης Δημόσιας Υγείας, οι τότε προϊστάμενοι των διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας, Προστασίας Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, καθώς και μία δημοτική σύμβουλος του Λαγκαδά κατά την περίοδο 2008-2009.

Ο Μ. Τρεμόπουλος

Το «κουβάρι της ανομίας» άρχισε να ξετυλίγεται μετά τους μαζικούς θανάτους πουλιών στην Κορώνεια το 2007 και την κατάθεση φακέλου στη δικαιοσύνη από τον τότε νομαρχιακό σύμβουλο Μιχάλη Τρεμόπουλο. Για τις διοικητικές ατασθαλίες στη λίμνη υπήρξαν επανειλημμένες επισημάνσεις, αναφορές και πορίσματα από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος.

Με δήλωσή του στη «Θ» ο κ. Τρεμόπουλος τονίζει πως «έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα τις τεράστιες διοικητικές και ποινικές ευθύνες της διοίκησης της πρώην νομαρχίας και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ευθύνες που είχαν ως αποτέλεσμα η -κατά τα άλλα προστατευόμενη- λίμνη Κορώνεια να μετατραπεί σε νεκρά λίμνη και γιάφκα αυθαιρεσιών». Παράλληλα επισημαίνει ότι «έστω και με καθυστέρηση η αποκαλυπτική αυτή υπόθεση φτάνει στη δικαιοσύνη. Τα στοιχεία καταδεικνύουν το κύκλωμα που είχε στηθεί, για να τη βγάζουν καθαρή όσοι ρύπαιναν την Κορώνεια. Δεκάδες μονάδες εντοπίζονταν να ρυπαίνουν αλόγιστα τη λίμνη, τα πρόστιμα επιβάλλονταν και τελικά μειώνονταν ή σε ορισμένες περιπτώσεις δεν εισπράττονταν καν».

Δίωξη για «45άρια»

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την Παρασκευή σε βάρος των αδελφών Ψωμιάδη ο εισαγγελέας πρωτοδικών Λάμπρος Τσόγκας άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τα διαβόητα «45άρια». Κατηγορούμενοι είναι και άλλοι δεκαεννέα υπηρεσιακοί παράγοντες της πρώην νομαρχίας, με τη συνολική ζημία να προσδιορίζεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ. Η δίωξη σε βάρος των αδελφών Ψωμιάδη αφορά κατηγορίες για ψευδή βεβαίωση σε βάρος του δημοσίου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, καθώς και για απλή συνέργεια σε κακουργηματική απιστία.  

Πηγή: makthes.gr