current views are: 1

13 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση17:01

Μητρότητα & χρόνος για προσωπική ζωή

Μια μαμά δεν πρέπει να ξεχνάει πως είναι και άνθρωπος, πως είναι και γυναίκα και για να αντεπεξέλθει σε αυτόν τον δύσκολο ρόλο της μητέρας πρέπει να βρίσκει τρόπους -όσο ανέφικτο κι αν ακούγεται- για να ξεκουράζεται, να καθαρίζει το μυαλό της.  

Δημοσίευση 17:01’
αρθρο-newpost

Μια μαμά δεν πρέπει να ξεχνάει πως είναι και άνθρωπος, πως είναι και γυναίκα και για να αντεπεξέλθει σε αυτόν τον δύσκολο ρόλο της μητέρας πρέπει να βρίσκει τρόπους -όσο ανέφικτο κι αν ακούγεται- για να ξεκουράζεται, να καθαρίζει το μυαλό της.  

Μια μαμά δεν πρέπει να ξεχνάει πως είναι και άνθρωπος, πως είναι και γυναίκα και για να αντεπεξέλθει σε αυτόν τον δύσκολο ρόλο της μητέρας πρέπει να βρίσκει τρόπους -όσο ανέφικτο κι αν ακούγεται- για να ξεκουράζεται, να καθαρίζει το μυαλό της.   Χρειάζεται πάντα λίγο χρόνο για τον εαυτό της. Πώς όμως όταν οι υποχρεώσεις τρέχουν, οι ευθύνες αυξάνονται και όλα μοιάζουν χαοτικά; Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη σε βοηθάει να εξοικονομήσεις χρόνο, να βρεις τρόπο να απολαύσεις τον εαυτό σου, έτσι ώστε να φορτίσεις τις μπαταρίες για να απολαύσεις καλύτερα το μωρό σου.  

“Καλή μαμά δεν σημαίνει μια μαμά που είναι διαρκώς στην πίεση, στο άγχος, στην τρεχάλα… ατημέλητη και χωρίς να αγαπά και να φροντίζει τον εαυτό της. Οφείλει να βρει λίγο χρόνο για εκείνη και μόνο” τονίζει η ψυχολόγος.    

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ;  
1. Ο καλός σχεδιασμός μας εξοικονομεί και χρόνο και κόπο. Δηλαδή κάνουμε ένα πρόγραμμα ημέρας μέσα στο οποίο εάν το τηρήσουμε θα υπάρχει και διαθέσιμος χρόνος για εμάς. Ο προγραμματισμός μας διευκολύνει ώστε να σώζουμε χρόνο τον οποίο θα αξιοποιήσουμε για τον εαυτό μας.    
2. Κάνουμε προγραμματισμό εβδομάδας έτσι ώστε να ξέρουμε ποιες δουλειές θα κάνουμε την συγκεκριμένη μέρα για να μην πανικοβαλλόμαστε και προσπαθούμε να τα χωρέσουμε όλα σε μία και έτσι δεν έχουμε ποτέ χρόνο για να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας.    
3. Δεχόμαστε την προσφορά βοήθειας όταν μας δίνεται. Δεν λέμε διαρκώς όχι σε πεθερές, μαμάδες όταν θέλουν και μπορούν να μας κρατήσουν για λίγη ώρα το παιδί έτσι ώστε να πάμε κομμωτήριο ή γυμναστήριο.    
4. Ζητάμε βοήθεια, ακόμη και όταν δεν μας προσφέρεται από μόνη της και κάνουμε συμμαχίες. Μπορούμε να κρατήσουμε εμείς το παιδί της φίλης για να πάει κομμωτήριο και να κρατήσει στη συνέχεια εκείνη το δικό μας για να πάμε εμείς με την σειρά μας.    
5. Ζητάμε και καλοδεχόμαστε την συμμετοχή του μπαμπά έτσι ώστε να βρούμε χρόνο για να γίνουμε ωραίες προς χάρη μας και προς χάρη του.    

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ!
Την ώρα που έχεις βρει λίγο χρόνο για τον εαυτό σου και κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί, την ώρα για παράδειγμα που έχεις γεμίσει την μπανιέρα κι έχεις αράξει ή την ώρα που έχεις βγει για έναν καφέ με τις φίλες ΜΗΝ νιώθεις ενοχές. Μην κάνεις κακές, δυσάρεστες σκέψεις, ότι δεν είσαι καλή μαμά, ότι έχεις αφήσει το μωρό σου για να κάνεις βόλτες. Δεν είναι έτσι. Αυτός ο ελεύθερος χρόνος θα σε βοηθήσει να είσαι καλύτερη μανούλα.

πηγή: tlife.gr


σχετικα αρθρα