current views are: 1

14 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση10:05

Οι στρεσαρισμένες γυναίκες «ξεσπούν» στο φαγητό

 

Γυναίκες με επαγγελματική εξουθένωση έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταφεύγουν στο φαγητό για ανακούφιση, σε περιόδους στρες, σύμφωνα με νέα έρευνα από τη Φινλανδία.

Δημοσίευση 10:05’
αρθρο-newpost

 

Γυναίκες με επαγγελματική εξουθένωση έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταφεύγουν στο φαγητό για ανακούφιση, σε περιόδους στρες, σύμφωνα με νέα έρευνα από τη Φινλανδία.

 

Γυναίκες με επαγγελματική εξουθένωση έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταφεύγουν στο φαγητό για ανακούφιση, σε περιόδους στρες, σύμφωνα με νέα έρευνα από τη Φινλανδία. Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal of Clinical Nutrition’, ανακάλυψε ότι όσες ανέφεραν επαγγελματική εξουθένωση ήταν επίσης περισσότερο πιθανό να έχουν συνήθεια «συναισθηματικής λαιμαργίας» ή να τρώνε όταν έχουν στρες, άγχος ή άσχημη διάθεση παρά μόνο όταν πεινούσαν. Επιπλέον ήταν περισσότερο επιρρεπείς στην ανεξέλεγκτη κατανάλωση φαγητού.

Η ερευνήτρια Nina Nevanpera, του Finnish Institute of Occupational Health, δήλωσε ότι όσες εμφάνιζαν επαγγελματική εξουθένωση μπορεί πιθανόν να ήταν περισσότερο ευάλωτες στη ‘συναισθηματική λαιμαργία’ και την ανεξέλεγκτη κατανάλωση φαγητού και να είχαν μειωμένη ικανότητα αλλαγής της διατροφικής συμπεριφοράς. Συνιστά ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίζεται η εξάντληση και μαζί με τη διατροφική συμπεριφορά να αξιολογείται στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
 

Τα ευρήματα βασίζονται σε 230 γυναίκες ηλικίας 30 έως 55 ετών. Όλες οι γυναίκες ήταν εργαζόμενες και στην έναρξη της έρευνας συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την επαγγελματική εξουθένωση και τις διατροφικές συνήθειες.
 

Συνολικά, ποσοστό 22% των γυναικών είχαν κάποιου βαθμού επαγγελματική εξουθένωση. Ως ομάδα είχαν υψηλότερο σκορ σε μετρήσεις «συναισθηματικής λαιμαργίας» και ανεξέλεγκτης κατανάλωσης.
 

Επιπλέον, γυναίκες που δεν εμφάνιζαν επαγγελματική εξουθένωση στην αρχή της έρευνας είχαν την τάση να μειώνουν το ανεξέλεγκτο φαγητό σε διάστημα ενός έτους. Κατά μέσον όρο η ομάδα της εξάντλησης απέτυχε να κάνει τη συγκεκριμένη αλλαγή.
 

Η Sherry Pagoto, του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, δήλωσε ότι η εργασία καταλαμβάνει τη ζωή μας. Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν μια εργασία που τους δυσαρεστεί ή έναν γάμο που τους απογοητεύει και το φαγητό μπορεί να γίνει μια από τις λίγες χαρές στη ζωή τους, πρόσθεσε.
 

Ωστόσο δεν φάνηκε σαφής επίδραση της εξάντλησης στο βάρος. Μισές γυναίκες είχαν φυσιολογικό βάρος σε σύγκριση με το ένα τρίτο των γυναικών που δεν ανέφεραν εξάντληση.
 

Η Nevanpera δήλωσε ότι μια αιτία μπορεί να είναι η εκπαίδευση. Γυναίκες με επαγγελματική εξουθένωση, γενικά είχαν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, που με τη σειρά του συνδεόταν με χαμηλότερο βάρος. Πρόσθεσε ότι η ‘συναισθηματική λαιμαργία’ αποτελεί δυνητικά παράγοντα κινδύνου για περιττό βάρος μελλοντικά. Και δεν είναι ιδιαίτερα υγιές, καθώς οι στρεσαρισμένοι άνθρωποι είναι περισσότερο πιθανό να επιθυμήσουν μια σοκολάτα ή πρόχειρο φαγητό παρά ένα μήλο.
 

ΠΗΓΗ: iatronet.gr 



σχετικα αρθρα