current views are: 1

14 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση15:46

Μετά το «κίνημα της πατάτας» έρχεται το «κίνημα του οβελία»!

Μετά το «κίνημα της πατάτας» και του «λαδιού», τις τελευταίες ημέρες, οργανώνεται το «κίνημα του οβελία» από κτηνοτρόφους της Θράκης ενόψει του Πάσχα. Ο στόχος απλός: Ο πασχαλινός οβελίας να φτάσει στο πιάτο των καταναλωτών απευθείας από τον κτηνοτρόφο, δίχως την παρέμβαση μεσαζόντων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στις τιμές του κρέατος.

Δημοσίευση 15:46’
αρθρο-newpost

Μετά το «κίνημα της πατάτας» και του «λαδιού», τις τελευταίες ημέρες, οργανώνεται το «κίνημα του οβελία» από κτηνοτρόφους της Θράκης ενόψει του Πάσχα. Ο στόχος απλός: Ο πασχαλινός οβελίας να φτάσει στο πιάτο των καταναλωτών απευθείας από τον κτηνοτρόφο, δίχως την παρέμβαση μεσαζόντων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στις τιμές του κρέατος.

Μετά το «κίνημα της πατάτας» και του «λαδιού», τις τελευταίες ημέρες, οργανώνεται το «κίνημα του οβελία» από κτηνοτρόφους της Θράκης ενόψει του Πάσχα. Ο στόχος απλός: Ο πασχαλινός οβελίας να φτάσει στο πιάτο των καταναλωτών απευθείας από τον κτηνοτρόφο, δίχως την παρέμβαση μεσαζόντων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στις τιμές του κρέατος. Ωστόσο, όπως και στην περίπτωση του «κινήματος της πατάτας», έτσι και τώρα οι κτηνοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν τις έντονες αντιδράσεις των μεσαζόντων –εμπόρων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», οι κρεοπώλες επικαλούνται «κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών» και παρατυπίες στη διαδικασία.

Οι κτηνοτρόφοι από τη μεριά τους υποστηρίζουν ότι δέχονται «πόλεμο» από τους μεσάζοντες, αφού όπως λένε τα αμνοερίφια θα φτάσουν στον καταναλωτή με την ίδια ακριβώς, διασφαλισμένη, διαδικασία και ότι η μόνη διαφορά θα είναι στην… τιμή.

Ήδη στον Έβρο, ο κτηνοτροφικός συνεταιρισμός «Αμνός Θρακών», που έχει πρωτοστατήσει στο «κίνημα του οβελία» απεφάσισε να πορευθεί δίχως… μεσάζοντες.

Οι κτηνοτρόφοι του συνεταιρισμού στη γενική τους συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διάθεση αμνοεριφίων απευθείας στους καταναλωτές.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Δημοκρατία», το μέλος του συνεταιρισμού «Αμνός Θρακών», Χρήστος Παρασχούδης, απάντησε στα όσα προσάπτουν οι έμποροι – κρεοπώλες αναφορικά με τους κινδύνους για την δημόσια υγεία τονίζοντας ότι «δεν δεχόμαστε υποδείξεις από αυτούς που επί χρόνια λυμαίνονται τον ιδρώτα μας και το υστέρημα των καταναλωτών» και διαβεβαιώνει ότι «θα χρησιμοποιήσουμε τα ίδια σφαγεία, τα ίδια ψυγεία και τους ίδιους αυστηρούς κτηνιατρικούς ελέγχους».

Σχετικά με τους στόχους του εγχειρήματος ο κ. Παρασχούδης εξηγεί ότι «με πρόχειρους υπολογισμούς, θα διαθέσουμε περί τα 3.000 αρνιά και κατσίκια και σκοπός είναι να ρίξουμε την τιμή από τα 11 με 13 ευρώ (σ.σ.: οι κτηνοτρόφοι πωλούν στους εμπόρους στα 4 με 4,5 ευρώ το κιλό!), που θα πλήρωνε ο καταναλωτής, στα 7 με 8 ευρώ».

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις αντιδράσεις, το εγχείρημα φαίνεται πως προχωράει, αφού οι κτηνοτρόφοι ξεκίνησαν ήδη την καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου, ενώ εξετάζεται και η συνεργασία με φορτηγά-ψυγεία, για την μεταφορά και διεκπεραίωση των παραγγελιών.

Ο συνεταιρισμός αριθμεί σήμερα 85 μέλη σε όλο τον Νομό Έβρου, με συνολική δυναμικότητα περίπου 20.000 ζώα.

Το παράδειγμα του συνεταιρισμού «Αμνός Θράκης» φαίνεται πως θα ακολουθήσουν και άλλοι κτηνοτρόφοι, αφού αντίστοιχες κινήσεις φαίνεται πως βρίσκονται στα σκαριά τόσο στην Κρήτη, όσο και στο νομό Ροδόπης.

Μάλιστα ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων της Ροδόπης και γενικός γραμματέας της πανελλήνιας ομοσπονδίας Μαργαρίτης Θεολόγου, ζήτησε τη συνδρομή των δημοτικών αρχών για τη διάθεση αμνοεριφίων μέσα από τα δημοτικά σφαγεία.


σχετικα αρθρα