Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη για τις κοινές δράσεις που αποφάσισαν για το κέντρο της Αθήνας. Στην ενίσχυση της συνεργασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Δήμου της Αθήνας με σειρά κοινών δράσεων συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Κοινό στόχο αποτελεί η αναβάθμιση του Κέντρου της Αθήνας, η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και η εισήγηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για ένα ζήτημα που τα τελευταία χρόνια δεν αντιμετωπίστηκε από τις Αρχές με τη δέουσα σοβαρότητα. Το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Αθήνας βρίσκεται σε οριακό σημείο. Η υποβάθμιση του είναι ραγδαία και επικίνδυνη.

Το στοίχημα για την Αθήνα είναι ανθρωπιστικό, αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό και οι αποσπασματικές λύσεις είναι το τελευταίο που χρειάζεται. Απαιτούνται λύσεις σοβαρές, ολοκληρωμένες και αποφασιστικές που θα έχουν άμεσα αποτελέσματα». Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε τα σημεία που διαμορφώνουν το πλαίσιο συνεργασίας Αστυνομίας και Δήμου και εστιάζονται στα εξής: Δραστική πάταξη του παρεμπορίου σε όσους χώρους του αστικού ιστού εξακολουθούν να λειτουργούν σαν άβατα παραβατικότητας και ανομίας. 

Δημιουργία μικτών συνεργείων για: το παραεμπόριο και τα Σαββατοκύριακα, τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, τις εκδιδόμενες γυναίκες και τη σφράγιση των παράνομων οίκων ανοχήςΣύσταση μεικτής ομάδας ΕΛ.ΑΣ και Δήμου, η οποία σε καθημερινή βάση θα ανταλλάσει πληροφορίες, θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί στοχευμένες επιχειρήσεις στο Κέντρο. Ανεύρεση και λειτουργία από το Δήμο και άλλων χώρων «προένταξης» εκτός ιστορικού κέντρου, με στόχο την αποκέντρωση του προβλήματος των χρηστών τοξικών ουσιών.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε «Με τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Καμίνη συνεργαστήκαμε και αποφασίσαμε να δουλέψουμε από κοινού για να κλείσουμε επιτέλους αυτή τη «μαύρη τρύπα» που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στο Κέντρο της Αθήνας και υποβαθμίζει τη ζωή των κατοίκων, απαξιώνει την οικονομία και την επιχειρηματική δραστηριότητα, δυσφημεί την πόλη σε όλο τον πλανήτη, δημιουργεί προβλήματα ασφάλειας τόσο σε αυτή την ιστορική πόλη όσο και στη χώρα. Είναι κρίμα μια τόσο ιστορική και πλούσια, από πολιτιστική άποψη, πόλη, να υποβαθμίζεται με αυτόν τον τρόπο.

Έχουμε, λοιπόν, αποφασίσει από κοινού άμεσα να συνεργαστούμε και να κλείσουμε όλες εκείνες τις πληγές που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα: η παράνομη μετανάστευση, το παραεμπόριο, η διακίνηση ναρκωτικών, η πορνεία, τα όπλα, η επαιτεία και όποιο άλλο παράνομο φαινόμενο δημιουργεί αυτά τα προβλήματα.

Η ασφάλεια είναι το πρώτιστο αγαθό και δικαίωμα για κάθε άνθρωπο. Η ασφάλεια και η ελευθερία αποτελούν τη βασική προτεραιότητα και το βασικό δικαίωμα του κάθε ανθρώπου, σε ολόκληρο τον πλανήτη, φτωχού ή πλούσιου, Έλληνα ή ξένου. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, θα αγωνιστούμε το επόμενο χρονικό διάστημα να απαλείψουμε όλα αυτά τα φαινόμενα».

Από τη μεριά του ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι «συμφωνήσαμε ότι πρέπει να αποδοθεί η πόλη και πάλι στους κατοίκους της, στους δημότες της. Θα πρέπει να χτυπήσουμε το οργανωμένο έγκλημα, την πορνεία, τη διακίνηση των ναρκωτικών, το παραεμπόριο ούτως ώστε και πάλι η πόλη να ξαναποκτήσει την αίγλη της να σταθεί στα πόδια της γιατί όπως επανειλημμένα έχω πει, εάν δεν ορθοποδήσει η Πρωτεύουσα, η Αθήνα πώς θα ορθοποδήσει η χώρα».