Φρένο στην ανέγερση νέων κτισμάτων στον οικισμό του δήμου Ύδρας έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτό γιατί, σύμφωνα με το Ε' τμήμα του ΣτΕ, ο οικισμός έχει αρχαιολογικό και μνημειακό χαρακτήρα. Επιτρέπεται ωστόσο η ανοικοδόμηση κατεστραμμένων, η αποκατάσταση ερειπωμένων, όπως, επίσης, επιτρέπεται και η ανοικοδόμηση στα ακίνητα εκείνα που αποδεικνύεται τεκμηριωμένα ότι προϋπήρξαν κτίσματα και όλα αυτά υπό τον όρο ότι θα έχει προηγηθεί σχετική άδεια τού υπουργείου Πολιτισμού.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ακύρωσε ως παράνομη την από 1.12.2006 απόφαση τού υπουργού Πολιτισμού, με την οποία εγκρίθηκε η ανέγερση 9 διώροφων κατοικιών, συνολικού εμβαδού 698 τ.μ., στη θέση Αυλάκι (λόφος Αγ. Αθανασίου) του δήμου Ύδρας, καθώς δεν προηγήθηκε η προβλεπόμενη νομοθετικά έρευνα για το εάν προϋπήρχε κτίσμα στο επίμαχο οικόπεδο.

Ολόκληρος ο οικισμός της Ύδρας, με ένα πλέγμα νομοθετικών διατάξεων (αρχαιολογικός νόμος κ.λπ.), έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός και μνημειακός χώρος, χρήζων επιπρόσθετα ειδικής προστασίας, ως ιστορικός τόπος, ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ως τόπος χρήζων ειδικής κρατικής προστασίας, κ.λπ., ενώ ο οικισμός τής Ύδρας έχει χαρακτηριστεί και παραδοσιακός.