Την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων καυσίμων προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που κατατέθηκε σήμερα στο νομοσχέδιο για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Η τροπολογία ρυθμίζει επίσης τις υποχρεωτικές διανυκτερεύσεις και διημερεύσεις των πρατηρίων, που θα καθορίζονται με αποφάσεις της Περιφέρειας, ενώ για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα 15.000 - 20.000 ευρώ.  
   
Με το ισχύον καθεστώς το ωράριο των πρατηρίων είναι ελεύθερο μόνο στα μεγάλα νησιά (Κρήτη, Εύβοια, κ.α.) ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα τα πρατήρια λειτουργούν από τις 6 το πρωί ως τις 9 το βράδυ το χειμώνα και ως τις 10.30 το καλοκαίρι. Η απελευθέρωση του ωραρίου περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις που ανέλαβε η χώρα με το μνημόνιο, που συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση.

Αναλυτικά, με το νέο καθεστώς τα πρατήρια θα λειτουργούν ως εξής:  
   
-Ελεύθερο ωράριο για όλες τις κατηγορίες πρατηρίων (υγρών καυσίμων, υγραερίου, μικτά).  
   
-Θα διανυκτερεύουν το 10 - 20 % των πρατηρίων σε κάθε Περιφέρεια. Οι πίνακες των διανυκτερεύσεων θα καθορίζονται με απόφαση της Περιφέρειας και το ωράριο της διανυκτέρευσης θα είναι από τις 10.30 μ.μ. έως τις 6 π.μ. το καλοκαίρι (1η Μαίου με 30 Σεπτεμβρίου) και από 9 μ.μ. ως 6 π.μ. το χειμώνα (1η Οκτωβρίου με 30 Απριλίου).  
   
-Τις Κυριακές και τις αργίες θα λειτουργούν το 25 - 50 % των πρατηρίων, με βάση πίνακες διημερεύσεων που θα καθορίζονται επίσης από τον Περιφερειάρχη. Το ωράριο των διημερεύσεων είναι 6 π.μ. έως 10.30 μ.μ. το καλοκαίρι και 6 π.μ. έως 9 μ.μ. το χειμώνα.  
   
-Τις Κυριακές και αργίες θα διανυκτερεύουν επίσης το 25 - 50 % των πρατηρίων με αντίστοιχους πίνακες.  
   
Η τροπολογία προβλέπει, εξάλλου, ότι τα πρατήρια που διαθέτουν αυτόματους πωλητές θα θεωρείται ότι διανυκτερεύουν και χωρίς να έχουν υπαλλήλους κατά τις νυχτερινές ώρες.