Κατ' επείγουσα προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για την ποσότητα υδράργυρου που βρέθηκε στο εργοτάξιο του Μετρό στη Βενιζέλου. Η έρευνα ανατέθηκε σε Πταισματοδίκη ενώ θα ερευνηθούν τα αδικήματα της έκθεσης κατά συρροή και της κοινώς επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Υπενθυμίζεται ότι το κομμάτι του υδράργυρου εντοπίστηκε πριν από λίγες ημέρες κατά την διάρκεια αρχαιολογικών εργασιών, όμως έγινε ευρύτερα γνωστό την Τρίτη, γεγονός που πυροδότησε ανησυχία στους εργαζομένους της Κοινοπραξίας που κατασκευάζει το πιο σύγχρονο Μετρό της Ευρώπης.   

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα δείγματα αέρα που συνέλεξε από τον χώρο η ειδική ομάδα της Intergeo δείχνουν ότι η ποιότητά του είναι καλή, γεγονός που οδηγεί σε σταδιακή άρση των ανησυχιών.   


Πηγές κοντά στην υπόθεση εξηγούν ότι το στέρεο κομμάτι του υδραργύρου έχει βάρος περίπου 300 γραμμαρίων και η ύπαρξή του σε έκταση ενάμιση στρέμματος είναι μάλλον αναπάντεχη, αφού οι μελέτες του Μετρό δεν είχαν δείξει παρουσία υδράργυρου στο υπέδαφος της πόλης. Βέβαια, όπως τονίζουν, οι γεωλογικές δειγματοληψίες εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τα πάντα.   


Όπως επισημαίνουν, μία πρόχειρη ερμηνεία της παρουσίας του θα μπορούσε να είναι ότι ο υδράργυρος αποτελεί εύρημα που αποδεικνύει τις δραστηριότητες αργυροχρυσοχόων στην συγκεκριμένη περιοχή πριν από πολλούς αιώνες, αφού χρησιμοποιείται ως υλικό στην μεταλλοτεχνία.


Σχετικά Θέματα:

Εισαγγελική παρέμβαση για τον υδράργυρο στο Μετρό Θεσσαλονίκης