«Δυστυχώς οι συνομιλίες, που διεξήχθησαν τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, δεν έχουν οδηγήσει σε οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα. Διαπιστώθηκε για μια ακόμα φορά, ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί λύση στο κυπριακό, που να στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Επιδιώκει μια λύση δύο κρατών με σκοπό μέσω παρθενογένεσης, όπως λέμε και όχι μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος».   Τα παραπάνω επεσήμανε σήμερα από την Λάρισα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση που δέχθηκε από την Σχολή Εθνικής Άμυνας. Στη Λάρισα, συναντήθηκε με Κύπριους που διαμένουν στην περιοχή και επισκέφθηκε τις αρχές της πόλης και τους στρατιωτικούς σχηματισμούς της 1ης Στρατιάς κα του ΑΤΑ.  

Ο κ. Ομήρου, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, αναφέρθηκε στο Κυπριακό, στις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου, αλλά και στην ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο τον Ιούνιο.      
Αναφερόμενος στο Κυπριακό υπογράμμισε με έμφαση ότι κάτω από τις υφιστάμενες συνθήκες, δεν πρέπει να αναμένεται ότι ο κυπριακός ελληνισμός θα σκύψει τον αυχένα. Θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε, τόνισε, για μια λύση, που θα τερματίζει πραγματικά την κατοχή, θα απομακρύνει τους εποίκους, θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους και της οικονομίας και θα καταργεί τις αναχρονιστικές εγγυήσεις του 1960.   

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, αναφέρθηκε και στην τουρκική προκλητικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία όχι μόνον σε σχέση με το Κυπριακό, αλλά και με την διατύπωση απειλών εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ). Παρατήρησε δε ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την Κύπρο, διότι εκτός των οικονομικών ωφελειών συνιστά και συγκριτικό πλεονέκτημα για την δημιουργία νέων γεωστρατηγικών δεδομένων στην περιοχή.  

Όσον αφορά την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο, ο κ. Ομήρου επεσήμανε ότι θα είναι μια σημαντική στιγμή για την Κυπριακή Δημοκρατία. Ποιος μπορούσε να φανταστεί, σχολίασε, το 1974 μέσα σε εκείνη τη φοβερή τραγωδία, ότι 38 χρόνια μετά, η Κύπρος θα προήδρευε της Ευρώπης των 27 κρατών μελών. Θα είναι λοιπόν μια σημαντική στιγμή και προετοιμαζόμαστε να ανταποκριθούμε με σοβαρότητα και ευθύνη, σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση.   

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στο τραπεζικό σύστημα, ως αποτέλεσμα των συνεπειών της απομείωσης του χρέους στην Ελλάδα και της έκθεσης στα ελληνικά ομόλογα. Ευελπιστούμε, παρατήρησε, ότι μέσα από την ανάπτυξη, που είναι το μοναδικό εργαλείο, για να φύγει μια οικονομία από την ύφεση και τη στασιμότητα, θα μπορέσουμε να εξέλθουμε αλώβητοι και να προχωρήσουμε ξανά στον δρόμο της ευημερίας και της κοινωνικής συνοχής. Ο κυπριακός Ελληνισμός, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, είναι απόλυτα στοιχημένος με το μητροπολιτικό Ελληνισμό, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.  

Ο κ. Ομήρου επισκέφθηκε διαδοχικά την Ιερά Μητρόπολη Λάρισας και Τυρνάβου, την 1η Στρατιά, τον Σύνδεσμο Θεσσαλικών Βιομηχανιών, το ΑΤΑ, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, τον δήμαρχο Λαρισαίων Κώστα Τζανακούλη, ενώ παρέστη και σε τρισάγιο στο μνημείο πεσόντων Ελλήνων και Κυπρίων. Το βράδυ θα μιλήσει σε ανοικτή εκδήλωση με θέμα «Οι εθνικές επέτειοι της 25ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου 1955».