current views are: 1

18 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση17:16

Εικόνες ντροπής στο ΟΑΚΑ με δεκάδες τραυματισμούς και συλλήψεις

Δεκάδες τραυματισμοί, συλλήψεις, εικόνες ντροπής και ανεξέλεγκτης βίας και μία ακόμη «μαύρη» σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι ο απολογισμός των σοβαρών επεισοδίων που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο ΟΑΚΑ, στο ντέρμπι Παναθηναϊκού- Ολυμπιακού, το οποίο και διεκόπη οριστικά στο 83′.  Εικοσι τρείς οπαδοί του ΠΑΟ, οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα ενώ ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής της επόμενης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκ άφησε ο γγ Αθλητισμού, Παναγιώτης Μπιτσαξής. 

Δημοσίευση 17:16’
αρθρο-newpost

Δεκάδες τραυματισμοί, συλλήψεις, εικόνες ντροπής και ανεξέλεγκτης βίας και μία ακόμη «μαύρη» σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι ο απολογισμός των σοβαρών επεισοδίων που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο ΟΑΚΑ, στο ντέρμπι Παναθηναϊκού- Ολυμπιακού, το οποίο και διεκόπη οριστικά στο 83′.  Εικοσι τρείς οπαδοί του ΠΑΟ, οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα ενώ ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής της επόμενης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκ άφησε ο γγ Αθλητισμού, Παναγιώτης Μπιτσαξής. 

Δεκάδες τραυματισμοί, συλλήψεις, εικόνες ντροπής και ανεξέλεγκτης βίας και μία ακόμη «μαύρη» σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι ο απολογισμός των σοβαρών επεισοδίων που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο ΟΑΚΑ, στο ντέρμπι Παναθηναϊκού- Ολυμπιακού, το οποίο και διεκόπη οριστικά στο 83′.  Εικοσι τρείς οπαδοί του ΠΑΟ, οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα ενώ ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής της επόμενης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκ άφησε ο γγ Αθλητισμού, Παναγιώτης Μπιτσαξής.  «Αν κάποιοι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού θέλουν να οδηγήσουν την ομάδα τους στην καταστροφή, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», δηλωσε στα ΜΜΕ ο κ. Μπιτσαξής, τονιζοντας ότι «οι ομάδες έχουν την ευθύνη».

Πεδίο «μάχης» με τραυματισμούς και συλλήψεις

Κατά τα τη διάρκεια των σοβαρών επεισοδίων τραυματίστηκαν αρκετοί οπαδοί και 20 αστυνομικοί, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων κατασχέθηκαν έξω από θύρα τρία δοχεία των 16 λίτρων έκαστο με εύφλεκτο υλικό, τρεις αυτούσιες βόμβες μολότοφ και αρκετά υπολείμματα άλλων, δεκαπέντε βεγγαλικά και κροτίδες, καθώς και ένα σφυρί.

Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία αναφέρει ότι συνολικά  συνελήφθησαν 23 άτομα για κατοχή μολότοφ, επιθέσεις κατά αστυνομικών και άλλα αδικήματα αθλητικής βίας.  Επίσης προσήχθησαν άλλα 57 άτομα.  Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Άγνωστος παραμένει μέχρι στιγμής ο αριθμός τραυματισμένων φιλάθλων.  

Οι συλληφθέντες, που θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα, κατηγορούνται για χρήση βομβών μολότοφ και άλλα αδικήματα αθλητικής βίας.
   
Επίσης, προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στις κερκίδες του Ολυμπιακού Σταδίου και στον περιβάλλοντα χώρο, από τα έκτροπα που άρχισαν τουλάχιστον δύο ώρες πριν απο τον αγώνα και συνεχίσθηκαν αυξομειούμενα, μέχρι και την οριστική διακοπή του. 

Το χρονικό των επεισοδίων

Από νωρίς στο ΟΑΚΑ «μύριζε μπαρούτι» καθώς οπαδοί του Παναθηναϊκού κατά την ώρα προσέλευσης της αποστολής του Ολυμπιακού εκτόξευσαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών, οι οποίοι έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης. 

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας πολυπληθής οργανωμένη ομάδα επιτέθηκε κατά των αστυνομικών δυνάμεων με μολότοφ, φωτοβολίδες, σίδερα, πέτρες καθώς και άλλα αντικείμενα, με σκοπό να εισέλθει στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο. Η ομάδα αυτή αποκρούσθηκε απο τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, στα σημεία προελέγχου γύρω από το στάδιο, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Πριν την έναρξη του αγώνα, άτομα που είχαν εισέλθει μετά από έλεγχο σε ορισμένες κερκίδες, βγήκαν από το γήπεδο, σπάζοντας τις θύρες και επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις, ταυτόχρονα με άτομα που περίμεναν να υποβληθούν σε έλεγχο, με αποτέλεσμα να εισέλθουν στις κερκίδες αρκετοί οπαδοί χωρίς να ελεγχθούν.

Στη συνέχεια καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, έξω απο το γήπεδο, ομάδες νεαρών πετούσαν συνεχώς φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα, κατά των αστυνομικών δυνάμεων. Με τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, ομάδες ατόμων βγήκαν από τις κερκίδες του σταδίου και επιτέθηκαν με σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων με φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα και οι επιθέσεις συνεχίστηκαν με ρίψη βομβών μολότοφ. 

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν και στο δεύτερο ημίχρονο, το οποίο ξεκίνησε με καθυστέρηση περίπου 50 λεπτών. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημιχρόνου, ομάδα ατόμων επιτέθηκε εκ νέου με σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων. 

Η Αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα, ενώ ομάδα χούλιγκαν εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο. Στις φλόγες τυλίχτηκαν από τις φωτοβολίδες και τις μολότοφ αρκετές θύρες του ΟΑΚΑ, ενώ έγινε μαζική αποχώρηση των φιλάθλων. Τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής επιχείρησαν εντός του γηπέδου για να σβήσουν τις φωτιές.

Τελικά ο αγώνας διεκόπη οριστικά στο 83′. Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων και ερευνών κατασχέθηκαν, έξω από θύρα, τρία δοχεία των 16 λίτρων έκαστο με εύφλεκτο υλικό, τρεις αυτούσιες βόμβες μολότοφ και αρκετά υπολείμματα άλλων, 15 βεγγαλικά και κροτίδες, καθώς και ένα σφυρί.

Χωρίς εικόνα η NOVA

Μάλιστα, η NOVA που μετέδιδε τον αγώνα σταμάτησε την αναμετάδοση μετά τα επεισόδια στο 83′ προκαλώντας αντιδράσεις από τους συνδρομητές. 

Σε ανακοίνωσή της η εταιρία αναφέρει για την διακοπή της μετάδοσης του αγώνα: «Η Nova και η διοίκηση του Ομίλου Forthnet τήρησαν και σήμερα την πάγια τακτική τους για την αποφυγή της προβολής επεισοδίων και σκηνών βίας και την μετάδοση με επίκεντρο την αγωνιστική δράση. Παράλληλα, όμως, σεβόμενη πλήρως το φίλαθλο κοινό και τους τηλεθεατές, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενημέρωνε για τις εξελίξεις και τους λόγους που οδήγησαν στην καθυστέρηση της έναρξης του δευτέρου ημιχρόνου του ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός.

Η Nova και ο Όμιλος Forthnet θα συνεχίσουν να τηρούν απαρέγκλιτα αυτή την πολιτική στις μεταδόσεις, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές των UEFA και FIFA, με στόχο να προβάλλεται το άθλημα εστιάζοντας στον βασικό πρωταγωνιστή, που είναι το ποδοσφαιρικό θέαμα και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα συνεχίσουμε να απομονώνουμε τις σκηνές βίας και κάθε άσχετο με το ποδόσφαιρο μήνυμα, δεν προβάλουμε πανό με πολιτικά ή προσβλητικά – ρατσιστικά μηνύματα, δεν επικεντρωνόμαστε σε πλάνα που εμπεριέχουν πόνο – π.χ. σοβαρός τραυματισμός ποδοσφαιριστή, δεν μεταφέρουμε υβριστικά ή άλλου είδους μηνύματα και οποιαδήποτε σκηνή βίας».

Σχετικό θέμα: 

Γύρος θριάμβου… σε πεδίο μάχης! (pics) 



σχετικα αρθρα