«Έφυγε» από τη ζωή σήμερα το μεσημέρι ο δικηγόρος Τρύφωνας Κουταλίδης, μια  μορφή στον ελληνικό νομικό χώρο, σε ηλικία εβδομήντα εφτά ετών από οξεία παγκρεατίτιδα. Να σημειωθεί ότι ο Τρύφων Κουταλίδης ήταν για πάρα πολλά χρόνια νομικός σύμβουλος του Χρήστου Λαμπράκη και μέλος του ΔΣ του ΔΟΛ.

Ο Τρύφωνας Κουταλίδης, μάχιμος δικηγόρος, θήτευσε για χρόνια δίπλα στον Αριστοτέλη Ωνάση και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. 

Γεννημένος το 1934, ονειρευόταν σπουδές στην Αρχιτεκτονική. Γιος δικηγόρου, κατέληξε πτυχιούχος Νομικής να ειδικεύεται στο αεροπορικό δίκαιο, στο οποίο και απέκτησε διδακτορικό σε Λονδίνο και Αθήνα. Με το ψευδώνυμο Παπινιανός έγραψε τον «Δικηγόρο» στον οποίο ιστορεί τη συνεργασία του με τον Ωνάση και τη θητεία του στη δημόσια Ολυμπιακή.

Η καριέρα του άρχισε τη δεκαετία του 50΄ από την «Ασπίς-Πρόνοια» ενώ αργότερα εργάστηκε στην Ολυμπιακή. Χαρακτηριστική έχει μείνει μία συνομιλία που έιχε ο Τρύφων Κουταλίδης με τον Αριστοτέλη Ωνάση, στις αρχές της επαγγελματικής του καριέρας. Ο Ωνάσης σε μία συνάντησή τους ρωτά τον Τρύφων Κουταλίδη τι έχει σπουδάσει. Εκείνος του απαντά «αεροπορικό δίκαιο» με τον ισχυρό άνδρα να του ανταπαντά: «Τρίχες. Αυτό δε βγάζει λεφτά, θα σε κάνω φινανσιέρη», μεταφράζοντας με έναν δικό του μοναδικό τρόπο το αγγλικό finance, δηλαδή τα οικονομικά!

Χάρη στην εμπλοκή του με την Ολυμπιακή, γνώρισε και ήρθε πολύ κοντά με τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή, του οποίου συνέταξε την διαθήκη.

Στο βιβλίο του με τον τίτλο «Παπινιανός» μίλησε για τη συνεργασία του με τον Ωνάση και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, δύο ανθρώπους που «σημάδεψαν» την πορεία του.

Το deal μεταξύ της Cosmote και της Νορβηγικής Telenor ήταν ένα μόνο από τα δεκάδες που χειρίστηκε κατά την διάρκεια της καριέρας του.

Ακόμη και σε μεγάλη ηλικία, ο Τρύφωνας Κουταλίδης συνέχιζε να ασκεί τη δικηγορία, τη μεγάλη του αγάπη όπως την χαρακτήριζε.

Tεράστια αδυναμία είχε όμως και στην κόρη του, την σκηνοθέτη Όλγα Μαλέα.

Όλοι οι συνάδελφοί του είχαν να πουν έναν καλό λόγο για τον άνθρωπο που διακρίθηκε στους νομικούς και επιχειρηματικούς κύκλους.

Να αναφέρουμε πως η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 14.30 από το Πρωτο Νεκροταφείο.

Τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του...