Οι αποφάσεις για το εφάπαξ θα ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή. «Eχουμε αναλάβει την υποχρέωση, μέχρι τέλος Μαρτίου ή αρχές Απριλίου, να έχουμε ολοκληρώσει τις μελέτες για τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι όποιες αποφάσεις για το εφάπαξ θα ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση», είπε.

Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει επιβαρυνθεί σημαντικά με τις συνταξιοδοτήσεις και με βάση τις προβλέψεις η καθυστέρηση για την καταβολή του εφάπαξ είναι περίπου δύο χρόνια.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι γίνονται συζητήσεις με τις τράπεζες για προαιρετικό συμψηφισμό δανείων με την καταβολή του εφάπαξ και επισήμανε ότι, εφόσον υπάρχει αντιστοιχία εισφορών, δεν κινδυνεύουν τα εφάπαξ.

«Εφάπαξ της τάξης των 140.000-150.000 προφανώς δεν αντιστοιχούν στις ασφαλιστικές εισφορές», ανέφερε.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κουτρουμάνης επεσήμανε την ανάγκη να συζητήσουν και να συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι για νέες κλαδικές συμβάσεις ώστε να μην επικρατήσουν ακραίες πρακτικές και μεγάλες περικοπές με ατομικές συμβάσεις.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι και θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ώστε να μην επανέρχονται θέματα που αφορούν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ σημείωσε ότι στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας, δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο το μισθολογικό κόστος, όσο η ρευστότητα, η γραφειοκρατία, η διαφθορά και το μη μισθολογικό κόστος.

Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι δεν μπορεί να συγκρίνεται το μισθολογικό κόστος της Ελλάδας με γειτονικών χωρών, όπως της Βουλγαρίας ή της Κροατίας, λόγω της σημαντικής διαφοράς στο παραγωγικό μοντέλο των δυο χωρών.
 
Ανέφερε, ακόμη, ότι ο σχεδιασμός με βάση και το μεσοπρόθεσμο, δεν προβλέπει νέα μείωση των συντάξεων και πως ο υπολογισμός έχει γίνει με μείωση εσόδων από εισφορές κατά 20%. Αν η μείωση είναι μεγαλύτερη, τότε θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν τα επίπεδα των συντάξεων, όπως σημείωσε.

Επιπλέον, ο υπουργός Εργασίας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε οτι «αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, κινδυνεύουν ο 13ος και ο 14ος μισθός».

Τέλος, ανέφερε ότι «η ανταγωνιστικότητα δεν επιτυγχάνεται μόνο με τη μείωση των μισθών. Θέλει και άλλα μέτρα και το έχουμε πει στην τρόικα».