Την αναίρεση κατά το ένα σκέλος της πειθαρχικής ποινής που έχει επιβληθεί στη Αικατερίνη Πελέκη (προσωρινή παύση τεσσάρων μηνών από τα καθήκοντά της) πρότεινε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Χατζήκος, κατά την εισήγησή του για την τύχη της σχετικής αίτησης που έχει καταθέσει η συμβολαιογράφος.

Η ποινή που επιβλήθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών στην κ. Πελέκη αφορά δύο σκέλη:

1) Τη σύνταξη, το 2007, συμβολαίου ανταλλαγής μεταξύ της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) και της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου. Η ανταλλαγή αφορά έκταση 8.600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής με τμήμα της λίμνης Βιστωνίδας.

2) Τη συμμετοχή της σε Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) στην οποία συμμετείχε και ο σύζυγός της, τέως υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Βουλγαράκης. Η συμμετοχή της κ. Πελέκη σε ΕΠΕ είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του συμβολαιογράφου.

Το 2011 το Πενταμελές Εφετείο καταδίκασε την κ. Πελέκη (κατά συγχώνευση) σε προσωρινή παύση τεσσάρων μηνών, γιατί, παρά το νόμο και τα καθήκοντά της, συνέταξε συμβόλαιο ανταλλαγής εκτάσεων της Μονής Βατοπαιδίου με έκταση του ελληνικού Δημοσίου (Ουρανούπολη) που απαγορευόταν να μεταβιβαστεί γιατί αποτελεί αρχαιολογικό χώρο, καθώς υπάρχουν εκεί δύο βυζαντινά μνημεία.

Κατά την ακροαματική διαδικασία στον Αρειο Πάγο ο κ. Χατζήκος πρότεινε να απορριφθεί η αίτηση αναίρεσης της κ. Πελέκη ως προς το σκέλος της ποινής που αφορά τη σύνταξη του συμβολαίου, καθώς, όπως εισηγήθηκε, σωστά κρίθηκε και αιτιολογήθηκε από το Εφετείο ότι όλος ο ευρύτερος χώρος (όπου συμπεριλαμβάνεται και η επίμαχη έκταση) από το 1965 έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογική με υπουργική απόφαση.

Επιπρόσθετα, ο κ. Χατζήκος δεν δέχθηκε τον ισχυρισμό της κ. Πελέκη ότι τα δύο μνημεία εξαιρούνται στο τοπογραφικό σχεδιάγραμμα και ότι δεν χρειαζόταν να γίνει αναφορά στο συμβόλαιο γιατί το τοπογραφικό δεν αναπληρώνει το συμβόλαιο. Δηλαδή, σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, η εξαίρεση των μνημείων έπρεπε να υπάρχει στο συμβόλαιο.

Αναφορικά με τη συμμετοχή της κ. Πελέκη σε ΕΠΕ που αντικείμενο είχε την αγοραπωλησία και εκμετάλλευση ακινήτων, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, πρότεινε να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσή της. Και αυτό γιατί, όπως υποστήριξε, η εφετειακή απόφαση ως προς το δεύτερο αυτό σκέλος (της ΕΠΕ) πάσχει από έλλειψη αιτιολογίας, περιέχει αντιφάσεις και ασάφειες.

Ο εισαγγελικός λειτουργός τόνισε ότι η απόφαση του πενταμελούς Εφετείου δεν αιτιολογεί γιατί μία ασυμβίβαστη επαγγελματική δραστηριότητα μπορεί να πλήττει καταφανώς το κύρος της κ. Πελέκη και του σώματος των συμβολαιογράφων γενικότερα, έτσι ώστε να αποτελεί παράπτωμα.

Πηγή: naftemporiki.gr