Ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος, αντικαθιστώντας τον Χριστόδουλο στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, όταν ο δεύτερος χρήστηκε Προκαθήμενος της ελληνικής Εκκλησίας, με τα όσα γνωστά ακολούθησαν την μικρή του θητεία, επέδειξε αμέσως το προφίλ ενός δεινού επιχειρηματία. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την επιλογή της πρόκλησης έναντι του ποιμνίου, που τον θέλει να διαμένει, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, σε βίλα, στους πρόποδες του Πηλίου, με υπηρετικό προσωπικό και κηπουρό, σωστό Αρχονταρίκι, όπως ήταν και ο τίτλος της εκπομπής του στην δημόσια τηλεόραση, έχει προκαλέσει πολλές φορές την δημοσιογραφική έρευνα, ειδικότερα εις ότι αφορά την διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Στο πλαίσιο λοιπόν μια νέας δημοσιογραφικής έρευνας, που άρχισε το e-Volos.gr, μετά από σημαντικά έγγραφα που έφτασαν στο δημοσιογραφικό μας γραφείο, βρεθήκαμε μπροστά σε ακόμα μία περίεργη περίπτωση, που συνδέει την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος με την Deutsche Telekom.

Η καταγγελία


Πρόκειται για την καταγγελία ενός Βολιώτη πολίτη προς τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, που πριν λίγες εβδομάδες έφτασε στα χέρια μας και αφορά σε Έλληνα κληρικό, ο οποίος, σύμφωνα με την καταγγελία, ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, είναι αποσπασμένος στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, εργάζεται στην γερμανική εταιρεία Deutsche Telekom και πληρώνεται από αυτήν αλλά και από το ελληνικό δημόσιο.

Αξιολογώντας την καταγγελία και την σοβαρότητά της, ειδικά σε αυτές τις τόσο δύσκολες για την ελληνική Οικονομία ημέρες και έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στον θεσμό του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, θεωρήσαμε δεοντολογικό να αναμένουμε την απάντησή του στην καταγγελία.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όπως θα δείτε και στο έγγραφο της ίδιας της καταγγελίας, το οποίο και εξασφαλίσαμε, η καταγγελία του Βολιώτη πολίτη συντάχθηκε στις 8.09.2011, δηλαδή μόλις πριν από 6 μήνες.

Σύμφωνα με αυτήν, ο Ειδικός Επιθεωρητής κ. Νικόλαος Δουλαδίρης έκανε την δουλειά του και με το παραπάνω και μάλιστα κινούμενος γρήγορα, ειδικά αν σκεφτούμε το τέρας της γραφειοκρατίας που συνάντησε και μάλιστα τους πιο κρίσιμους για την χώρα μας μήνες (Σεπτέμβριος/ακυβερνησίας - Δεκέμβριος/PSI-μανίας), όπου σχεδόν όλα τα υπουργεία βρίσκονταν υπό κατάρρευση.

Απευθυνόμενος λοιπόν τόσο στη Διεύθυνση Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, όσο και στην Ελληνική Ορθόδοξη Μητρόπολη Γερμανίας αλλά και στον Μητροπολιτή της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο, κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες πληροφορίες, οι οποίες μάλιστα καθιστούν την καταγγελία αληθή.   

Σύμφωνα λοιπόν με τις απαντήσεις που έλαβε απ' όλους τους παραπάνω ο Ειδικός Επιθεωρητής και περιλαμβάνει στην απάντησή του προς τον Βολιώτη πολίτη, ο εν λόγω κληρικός υπηρετεί όντως στην Ι. Μητρόπολη Γερμανίας, ανήκει πράγματι στην Ι.Μ. Δημητριάδος και αμείβεται κανονικά από το κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα σε γνώση και με την έγκριση της Ι.Μ. Γερμανίας, εργάζεται ως τεχνικός - ηλεκτρονικός στην εταιρεία Deutsche Telekom.   

Ο κ. Νικόλαος Δουλαδίρης, όμως, καταλήγει ότι η παράλληλη ενασχόληση του ελεγχόμενου κληρικού στην Deutsche Telekom, παρά το γεγονός ότι λαμβάνει τις αποδοχές της οργανικής του θέσης, κρίνεται ως συμβατή με την ιδιότητα του κληρικού σύμφωνα με την εγκύκλιο 2812/14.4.2006 της Ιεράς Συνόδου.     

Καταγγελίας συνέχεια
 
Ο Ειδικός Επιθεωρητής έχει δίκιο. Υπάρχει όντως αυτή η εγκύκλιος, την χρησιμότητα της οποίας, στην οποία καταφανώς και σκόπευαν όταν την όριζαν οι "Άγιοι" Πατέρες της Ιεράς Συνόδου, τώρα αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε.   

Τα ερωτήματα που προκύπτουν όμως είναι πολλά και σίγουρα δεν χρειάζεται να είναι κανείς δημοσιογράφος για να τα θέσει. Ο ίδιος Βολιώτης πολίτη πήρε μολύβι και χαρτί και στις 27.01.2012 επανήλθε, με αίτημά του.

 Η ανταπάντηση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης  

Τα λογικότατα ερωτήματα του Βολιώτη πολίτη, αν και αδίκως τα κατέθεσε με φανερό εκνευρισμό έναντι του Ειδικού Επιθεωρητή, ήταν αφοπλιστικά. Και γράφουμε αδίκως, διότι από την ανταπάντηση του ίδιου του Ειδικού Επιθεωρητή προκύπτει ότι, μπροστά στις "Άγιες" μεθοδεύσεις των "Άγιων" Πατέρων μας, ακόμα και σε αυτές τις τόσο δύσκολες για την ελληνική Οικονομία ημέρες, σήκωσε τα χέρια ψηλά, αφού δυστυχώς, όπως γράφει χαρακτηριστικά, "η ικανοποίηση του παραπάνω αιτήματός σας εκφεύγει της αρμόδιότητας μας, όπως αυτή προσδιορίζεται στις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 3074/2002 και των συναφών με αυτές διατάξεων"...


Πηγή: e-volos.gr
TAGS