Την έντονη αντίδραση των κατοίκων της Νεάπολης στην Κοζάνη έχει προκαλέσει ο σχεδιασμός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που προβλέπει να μετατραπεί το στρατόπεδο της περιοχής σε κέντρο κράτησης παράνομων μεταναστών από την Αττική. 
Την Παρασκευή, κάτοικοι από 78 χωριά πραγματοποίησαν κατάληψη στο στρατόπεδο, εμποδίζοντας τις εργασίες στο χώρο και δηλώνουν αποφασισμένοι να μείνουν στο σημείο μέχρι τέλους. 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, από την άλλη, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, τονίζοντας ότι θα δοθεί πνοή στην τοπική κοινωνία, μέσω θέσεων εργασίας.  

Όπως διαβεβαίωσε, δεν θα μεταφερθούν στο συγκεκριμένο χώρο αλλοδαποί που έχουν συλληφθεί για έκνομες πράξεις. 

Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη στο Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας, στο στρατόπεδο, το οποίο περιφρουρεί η αστυνομία, πρόκειται να μεταφερθούν 1.000 παράνομοι μετανάστες!

Ωστόσο, το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου αποφάσισε να κλιμακώσει τον αγώνα ενάντια στη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Μεταναστών στη Νεάπολη.

Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η ενδυνάμωση της συσταθείσας Επιτροπής Αγώνα κατά της Ίδρυσης του Κέντρου με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου όλων των παρατάξεων, προκειμένου να συμβάλλει στην προσπάθεια που γίνεται από τους κατοίκους της Νεάπολης. 

Το Σάββατο, στις 7 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε  παλλαϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Κατάστημα της Νεάπολης. Μάλιστα, ο Δήμος Βοΐου και η Επιτροπή Αγώνα, απηύθυναν ανοιχτή πρόσκληση σε όλο τους πολιτικούς της Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να λάβουν ανοιχτή θέση για την πρόθεση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να δημιουργήσει το συγκεκριμένο Κέντρο στη Νεάπολη. 

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται από κατοίκους της Νεάπολης η κατάληψη του στρατοπέδου «Μιλτιάδη Πόρτη», όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθεί το Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών, σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν την έναρξη εργασιών για τη διαμόρφωση του χώρου.

«Η Ελλάδα δέχεται σχεδόν το 90% του συνόλου της παράνομης μετανάστευσης προς την...Ευρώπη. Δέχεται κάθε χρόνο περίπου 130.000 παράνομους οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι παραμένουν αποκλεισμένοι, γεωγραφικά και φυσικά στη χώρα, και η επιστροφή στις πατρίδες τους αποτελεί πλέον μονόδρομο».   

Αυτά σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στο κέντρο «κλειστής φιλοξενίας μεταναστών» στην Κοζάνη. Ο υπουργός χαρακτήρισε το μεταναστευτικό «μείζον εθνικό ζήτημα και ταυτόχρονα ευρωπαϊκό».  

Ο υπουργός έκανε γνωστό ότι το κέντρο φιλοξενίας στην Κοζάνη, που αναμένεται να είναι έτοιμο τον επόμενο μήνα, είναι ένα αυτά, που προετοιμάζονται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (ένα σε κάθε περιφέρεια) και θα αποτελούν ουσιαστικά χώρους προετοιμασίας για την επιστροφή των παράνομων μεταναστών στη χώρα τους.     

«Η επιλογή της συγκεκριμένης εγκατάστασης έγινε διότι πληροί συγκεκριμένες και απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές και είναι άμεσα υλοποιήσιμη. Θα φιλοξενούνται προσωρινά μέχρι την απέλασή τους περίπου χίλιοι παράνομοι μετανάστες, που «δεν είναι κακοποιοί, δεν είναι εγκληματίες. Είναι εξαθλιωμένοι δυστυχείς άνθρωποι, θύματα κυκλωμάτων δουλεμπορίου».   

Ο υπουργός καθησύχασε την τοπική κοινωνία της Κοζάνης, σημειώνοντας ότι τα αντισταθμιστικά οφέλη θα είναι πάρα πολλά, καθώς, όπως είπε, «θα τονωθούν οι τοπικές οικονομίες, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα προσληφθούν υπάλληλοι για την καθαριότητα, για τη φύλαξη, για τη διοικητική μέριμνα και υποστήριξη, θα ενισχυθεί το τοπικό εμπόριο». 

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού όμως οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας θα συνεχιστούν, ενώ υπενθυμίζεται ότι έλαβαν και μια… περίεργη τροπή την περασμένη εβδομάδα. 

Όπως έγραψε το newpost.gr, τη στιγμή που τοπική κοινωνία της Κοζάνης συζητά για τη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών ο περιφερειακός σύμβουλος της πόλης, Τοπαλίδης Στέφανος ο οποίος συμμετέχει στον δεξιό συνδυασμό «Συμμαχία των Πολιτών στη Δυτική Μακεδονία», του εκλεγμένου περιφερειάρχη, Γιώργου Δάκη ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με δηλώσεις σε ρυθμούς άκρως ρατσιστικού παραληρήματος!    

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο  Facebook ο κ. Τοπαλίδης είχε γράψει για το Κέντρο Υποδοχής που πρόκειται να κατασκευαστεί για τους μετανάστες « Κάποιοι κατάφεραν να κάνουν σαπούνι. Εγώ, με μερικούς έγχρωμους θα κάνω χρωμοσαμπουάν».  

Ωστόσο, ο κ. Τοπαλίδης έπειτα από λίγα λεπτά φάνηκε να παρουσιάζει συμπτώματα λοβοτoμής... ξεχνώντας τις ρατσιστικές δηλώσεις του (διανύουμε και προεκλογική περίοδο) και τα «γύρισε» προφασιζόμενος ότι μίλησε με αυτό αυτόν τρόπο για τους μετανάστες που πρόκειται να εγκατασταθούν στην Κοζάνη διότι ήθελε να αφυπνίσει τον κόσμο! 
Από ό,τι φαίνεται πάντως, οι αντιδράσεις των κατοίκων στις επιδιώξεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη θα συνεχιστούν με φόντο δυστυχώς το «ρατσισμό»…


Aναστασία Γαλάνη