Την δραματική κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας περιγράφει με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, στο οποίο τονίζει ότι «σε καμιά ευρωπαϊκή πρωτεύουσα το κέντρο δεν είναι τόσο παραμελημένο όσο στην Αθήνα. Και σε καμιά άλλη η παρακμή του κοινωνικού ιστού δεν είναι τόσο εμφανής». Το εκτενές ρεπορτάζ περιγράφει το φόβο των παράνομων μεταναστών και τις επιθέσεις που δέχονται από ομάδες ακροδεξιών. «Στο κέντρο της Αθήνας, στους δρόμους βορείως της πλατείας Ομονοίας, οι νεοφασίστες επιδίδονται σε κυνήγι μεταναστών. Οι ίδιοι το αποκαλούν κάθαρση. Παλαιότερα η περιοχή γύρω από την Πατησίων ήταν μια από τις καλύτερες και ακριβότερες της Αθήνας, εδώ έμενε η Μαρία Κάλλας, αλλά πολύ παλιά. Εκεί βρίσκεται και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με τους μεγαλύτερους θησαυρούς της ελληνικής αρχαιότητας» γράφει το περιοδικό. 

«Οι Έλληνες συμβιβάστηκαν μάλλον με την ιδέα ότι έχει χαθεί η λάμψη της αρχαιότητας. Το ότι όμως η Αθήνα, μια κάποτε τόσο περήφανη πόλη, γίνεται τώρα συνώνυμο της πολιτικής αποτυχίας και κακοδιαχείρισης, πλήττει το εθνικό νευρικό σύστημα. Πουθενά αλλού οι συνέπειες της κακοδιαχείρισης αυτής δεν είναι τόσο εμφανείς όσο στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Το Spiegel κάνει λόγο για «κοινωνική χρεοκοπία» υπογραμμίζοντας ότι «εδώ, στο κέντρο της πόλης, το θέμα δεν είναι πλέον η πτώχευση ενός κράτους, αλλά η κοινωνική χρεοκοπία μιας χώρας. Μαζί με τον σοβά των πολυκατοικιών καταρρέει και ο πολιτισμός. Εκεί όπου υπάρχει μεγάλη ένδεια, δεν αυξάνεται η διάθεση για βοήθεια, αλλά το μίσος. Σε πολλά σημεία βλέπει κανείς αυτοκόλλητα της "Χρυσής Αυγής" με το σύνθημα "η Ελλάδα στους Έλληνες"». Το κόμμα, σύμφωνα με το περιοδικό, έχει τώρα καλές πιθανότητες να εκπροσωπηθεί στην επόμενη βουλή.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει το κέντρο της πρωτεύουσας «χοάνη εγκληματικότητας, ναρκωτικών και πορνείας». Το περιοδικό πάντως αφήνει αιχμές τονίζοντας ότι οι δηλώσεις του ακούγονται περισσότερο σαν να παραιτείται από την προσπάθεια, παρά σαν να μάχεται. «Η πρότασή του όμως για την επίλυση του προβλήματος δεν ακούγεται πολύ διαφορετική από εκείνη των δεξιών σκληροπυρηνικών» προσθέτει. Το Spiegel αναφέρεται στο πλαίσιο αυτό στην εκπόνηση προγράμματος «εθελοντικής επαναπροώθησης» των προσφύγων, από κοινού με την ευρωπαϊκή Task Force.

Εκτενής είναι η αναφορά και σε δηλώσεις του γιατρού Νικήτα Κανάκη από τους «Γιατρούς του Κόσμου», που επικρίνει την ακροδεξιά βία κατά των μεταναστών και χαρακτηρίζει το κέντρο της Αθήνας «ένα είδος φαβέλα, μόνο με πραγματικά σπίτια. «Τα προβλήματα της Αθήνας», σημειώνει το Spiegel, «δεν προέκυψαν λόγω κρίσης, ωστόσο η κρίση τα πολλαπλασίασε και τα αποκάλυψε».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι σε αρκετές περιοχές της Αθήνας οι πολίτες έχουν πάρει το νόμο στα χέρια τους καθώς «αισθάνονται ότι το κράτος, ο δήμος και η αστυνομία τους έχουν εγκαταλείψει. Τώρα όμως είναι προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα και η παρουσία της Αστυνομίας είναι ξαφνικά εμφανής, πολλοί παράνομοι μετανάστες δεν τολμούν να βγουν καν στο δρόμο».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle