Τη σύσταση επιτροπών για τη δημιουργία 30 κέντρων προσωρινής κράτησης λαθρομεταναστών ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Mιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά τη συνάντηση που είχε με περιφερειάρχες όλης της χώρας. Αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες για τους χωρους κράτησης. Στη δίωρη σύσκεψη, ο υπουργός δέχτηκε πολλές ενστάσεις και αντιρρήσεις για τα συγκεκριμένα κέντρα από τους περιφερειάρχες, ωστόσο δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, απαντώντας πως η δημιουργία των κέντρων όχι μόνο δεν θα υποβαθμίσει, αλλά θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας στις τοπικές κοινωνίες.

«Εμείς συνεχίζουμε το διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, δεν είμαστε απέναντι, είμαστε μαζί στην αντιμετώπιση του προβλήματος», για να επισημάνει με αποφασιστικότητα: «Αν υπάρχουν φωνές οι οποίες δεν θέλουν στην περιφέρειά τους ενδεχομένως τέτοιου είδους δραστηριότητες, τότε οι νόμοι ψηφίζονται και ισχύουν για όλους τους Έλληνες» είπε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τα κονδύλια για τη δημιουργία των κέντρων κράτησης, ύψους 250 εκατ. ευρώ, θα δοθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ πρόσθεσε ότι «για χρόνια προτιμούσαμε τις "εύκολες" λύσεις, κρύβαμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί» και φορτώναμε τη διαχείρισή τους στους επόμενους. Για αυτό φτάσαμε ως εδώ, στο σημείο, που πρέπει να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις μεν αλλά λυτρωτικές».

Παράλληλα, συζητήθηκε και το θέμα της δημιουργίας του πρώτου κέντρου στη Νεάπολη Κοζάνης, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι έτοιμο στα μέσα Απριλίου

Στη σύσκεψη κλήθηκαν να συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος κ. Γιάννης Σγουρός, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης και οι γενικοί γραμματείες περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας και οι πρόεδροι των περιφερειακών ενώσεων δήμων. 

Η απόφαση για τα κέντρα κράτησης έχει δημιουργήσει αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Αντιρρήσεις εξέφρασε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας στη δημιουργία στην περιοχή του, χώρων προσωρινής κράτησης μεταναστών, αφού όπως ανέφερε, η Δυτική Ελλάδα είναι πύλη εξόδου και όχι εισόδου μεταναστών και, κατά συνέπεια, η δημιουργία χώρων προσωρινής κράτησης θα στείλει λάθος μήνυμα στους μετανάστες.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αυτό, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα τού κινδύνου για τη δημόσια υγεία του πληθυσμού.