Ποικίλες και σε ορισμένες περιπτώσεις έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο σχεδιασμός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη δημιουργία τριάντα κέντρων μεταναστών στην εληνική περιφέρεια. Οι τοπικές κοινωνίες ανιδρούν υποστηρίζοντας ότι η ελληνική επαρχεία θα υποβαθμιστεί περισσότερο, ενώ μαστίζεται από την ανεργία, ενώ αρκετοί δήμαρχοι κάνουν λόγο για «προεκλογικά κέντρα μεταναστών».

Μάλιστα, οι τοπικοί φορείς έχουν λάβει προθεσμία μίας εβδομάδας, για να απαντήσουν αν συμφωνούν με τη δημιουργία των κέντρων κράτησης των παράνομων μεταναστών, καθώς και να προτείνουν συγκεκριμένους χώρους στις περιοχές τους. 

Επομένως, δήμαρχοι και περιφερειάρχες βρίσκονται υπ' ατμόν καθώς μέχρι την επόμενη εβδομάδα, όχι μόνο πρέπει να πάρουν σαφή θέση απέναντι στο ζήτημα, αλλά και να βρουν χώρους μακριά από τις κατοικημένες περιοχές ( ώστε να καταπραύνουν όσο είναι δυναντόν την λαική κατακραυγή) χωρίς ωστόσο να βρεθούν προ τετελεσμένων γεγονώτων από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στον αντίποδα,
 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εμμένει στη θέση του για άμεση δημιουργία κέντρων λαθρομεταναστών με με σκοπό την αποσυμφόρηση του κέντρου της Αθήνας από τον πολυπληθή πλυθησμό αλλοδαπών αλλά και το άνοιγμα σε νέες θέσεις εργασίας στην περιφέρεια. Στην ουσία, ο κ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε την κατασκευή τριών κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών σε κάθε μία από τις Ηπειρωτικές Περιφέρειες. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να εξέλθει από τη Συνθήκη Σένγκεν, καθώς τον Ιούνιο λήγει η προθεσμία υλοποίησης συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. 

Αν και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός τάχθηκε υπέρ των επιδιώξεων του κ. Χρυσοχοΐδη υποστηρίζοντας ότι ακόμα και παραειγματικά ακόμα και η Αττική θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις περιοχές όπου θα συγκροτηθούν κέντρα μεταναστών, καθώς δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Ο κ. Σγουρός εξάλλου
θα έχει συνάντηση με τους δημάρχους και τους συναρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να επιλεγούν οι τοποθεσίες, οι οποίες όπως είπε θα είναι στα ανατολικά και τα δυτικά του νομού, όπου αναμένεται, σύμφωνα με τον ίδιο, να ηρεμήσουν τα πνεύματα. 

Ωστόσο, ανένδοτοι στις αντιδράσεις τους παραμένουν πολλοί τοπικοί φορείς. Ενδεικτικά, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έχει ταχθεί κατά των κέντρων, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Ευθύμης Φωτόπουλος επισήμανε ότι η περιφέρεια δεν πρόκειται να σταθεί απέναντι στη βούληση των τοπικών κοινωνιών. Επιφυλακτικός είναι και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Κατσιφάρας, ο οποίος είχε αντιδράσει πέρυσι και στο σχέδιο που είχε εξαγγείλει ο Χρήστος Παπουτσής και προέβλεπε ίδρυση χώρου κράτησης στο Στανό Αιτωλοακαρνανίας.

Η δήμαρχος Βοΐου Κοζάνης, Μαίρη Ορφανίδη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθεί να αναλάβει τη λειτουργία ενός τέτοιου κέντρου, καθώς δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και όλα έχουν γίνει με προχειρότητα. Εξάλλου, η Κοζάνη δεν πληροί τις προϋποθέσεις και για αυτό το λόγο δε δέχονται τη διαπραγμάτευση. 

Στην συμπρωτεύουσα οι φορείς, θεωρούν από την πλευρά τους ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν ρωτήθηκαν και έμαθαν τα νέα από τους δημοσιογράφους. 

«Χρειάζεται ένα μικρό χρονικό περιθώριο, προκειμένου να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για την επίλυση του προβλήματος. Εμείς δεν αρνηθήκαμε τη συζήτηση», τόνισε και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, στον «ΒΗΜΑ 99,5», σχετικά με την εγκατάσταση κέντρου λαθρομεταναστών στην Πάτρα.

«Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης για μας είναι υπαρκτό, είναι οξυμένο, κι έχουν περάσει πάνω από δεκαπέντε χρόνια και παραμένει άλυτο. Μπροστά μας έχουμε μια νέα πρόταση, την οποία θα την αξιολογήσουμε και με νηφαλιότητα, ρεαλισμό και ωριμότητα γιατί θέλουμε τη λύση του προβλήματος. Εμείς ως περιφέρεια θα επιδιώξουμε συζήτηση με τους Δήμους, την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων και βεβαίως το Περιφερειακό Συμβούλιο για να προκύψει η τελική μας θέση».