Εκτεταμένη δικαστική έρευνα σε βάθος δεκαετίας για το λαθρεμπόριο καυσίμων, που κοστίζει στο Δημόσιο πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ανοίγει ο Οικονομικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης. Η εισαγγελική παρέμβαση έχει στόχο την εξακρίβωση του ρόλου, είτε δια της ανοχής είτε με την συνέργειά τους, υπηρεσιακών παραγόντων που έχει ως αποτέλεσμα τα λεγόμενα «κυκλώματα της λαθρεμπορίας» να μπορούν να λειτουργούν με απόλυτη ευκολία σε βάρος τόσο του Δημοσίου, αλλά και σε βάρος των καταναλωτών καθώς τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια και υγεία.

Ο κ. Πεπόνης ζητά να ερευνηθεί ποια μέτρα θεσμοθετήθηκαν για την πάταξη της λαθρεμπορίας και να διακριβωθεί αν εφαρμόστηκαν, ενώ αν δεν έτυχαν εφαρμογής ζητά να εντοπιστούν οι υπαίτιοι για την ολιγωρία. Η έρευνα, μέσω των αρμόδιων εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, θα επεκταθεί σύντομα και εκτός Αττικής, καθώς για θέματα λαθρεμπορίας υπάρχουν καταγγελίες και δημοσιεύματα που αφορούν περιοχές σε όλη την χώρα.

Τα ποσά που υπολογίζεται ότι χάνει ετησίως το Δημόσιο από την λαθρεμπορία σύμφωνα με στοιχεία του προέδρου του Συνδέσμου Εταιρειών Πετρελαιοειδών Γιάννη Ψυχογιού προς την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, είναι περίπου 300-500 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Σούρλας θα είναι από τους πρώτους μάρτυρες που θα κληθεί να καταθέσει, καθώς είχε προβεί σε καταγγελίες ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τον Μάιο του 2011 σχετικά με λαθρεμπορία στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο ίδιος είχε υποστηρίξει, ότι στα καύσιμα που προμηθεύονται οι Ένοπλες Δυνάμεις συντελείται εκτεταμένη νοθεία, με αποτέλεσμα οι καρκινογόνες συγκεντρώσεις θείου να είναι υπερ-πολλαπλάσιες του επιτρεπόμενου, ενώ είχε χαρακτηρίσει το θέμα  ως «το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα των τελευταίων δεκαετιών» καθώς, όπως είχε αναφέρει, τα ποσά που καταχρώνται, υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνα που περικόπηκαν πρόσφατα απ' τους μισθούς και τις συντάξεις.

Μάλιστα είχε «φωτογραφίσει» και πρόσωπα, λέγοντας ότι «οι πρωταγωνιστές του κυκλώματος είναι ευεργέτες, χορηγοί φιλανθρωπικών σωματείων και κατασκευαστές ιδρυμάτων που έχουν και κοινωνική αποδοχή. Έδωσα τα στοιχεία μου σε μεγαλο-δημοσιογράφους και δεν βγήκε τίποτα. Έπρεπε να παρανομήσω και πήγα και πήρα μόνος μου πετρέλαιο από την αποθήκη των Ενόπλων Δυνάμεων στο Συκούριο της Λάρισας. Στο δείγμα, το Γενικό Χημείο το Κράτους βρήκε 900 mg αποχρωματισμένο θείο, ενώ βάσει του νόμου πρέπει να έχει 5 mg».