current views are: 1

27 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση16:51

Στα 17 εκατ. ευρώ το κόστος του «Δεν Πληρώνω» στα διόδια

Στο ποσό των 17,1 εκατομμυρίων ευρώ φτάνει το κόστος του κινήματος «Δεν Πληρώνω» στα διόδια, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Μετά το Πάσχα αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε όσους δεν πλήρωσαν.

Δημοσίευση 16:51’
αρθρο-newpost

Στο ποσό των 17,1 εκατομμυρίων ευρώ φτάνει το κόστος του κινήματος «Δεν Πληρώνω» στα διόδια, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Μετά το Πάσχα αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε όσους δεν πλήρωσαν.

Στο ποσό των 17,1 εκατομμυρίων ευρώ φτάνει το κόστος του κινήματος «Δεν Πληρώνω» στα διόδια, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Μετά το Πάσχα αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε όσους δεν πλήρωσαν. «Η άρνηση πληρωμής διοδίων και καταλήψεων σταθμών τους από ομάδες συμπολιτών μας έχει επιβαρύνει με το ποσό των 17,1 εκατομμυρίων ευρω, μόνο για το 2011 τους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται και η άμεση απώλεια για το ελληνικό δημόσιο από την μη απόδοση ΦΠΑ (23%) ύψους 3,2 εκατομμυρίων ευρώ» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι η απώλεια εσόδων των παραχωρησιούχων, σε συνδυασμό με την πτώση των κυκλοφοριακών ροών εξαιτίας της κρίσης, αυξάνει το χρηματοδοτικό κενό της κατασκευαστικής περιόδου, με αποτέλεσμα, είτε την περικοπή φυσικού αντικειμένου των έργων είτε την ανάγκη αποζημίωσης του αναδόχου» επισημαίνεται από το υπουργείο.

Μετά το Πάσχα η απόφαση για τα πρόστιμα σε όσους σηκώνουν τη μπάρα

Με διαδικασίες εξπρές συζητήθηκε σήμερα στην επταμελή σύνθεση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση του Δήμου και του δημάρχου Ωρωπού Ιωάννη Οικονομάκου που ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός ο «νόμος Ρέππα» που προβλέπει ότι αποτελεί παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας η μη καταβολή των διοδίων και προβλέπει παράλληλα την επιβολή προστίμου.

Στις 14 Μαρτίου 2011 το Β’ Τμήμα Αυτοκινητοδρόμων Αττικής «έκοψε» πρόστιμο 200 ευρώ στο δήμαρχο Ωρωπού, καθώς οδηγώντας αυτοκίνητο του Δήμου στο σταθμό διοδίων Αφιδνών αντί να πληρώσει τα διόδια σήκωσε την μπάρα και πέρασε. Με το Ν. 3922/2011 (νόμος Ρέππα) προστέθηκε στο άρθρο 29 του Κ.Ο.Κ. διάταξη που προβλέπει ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων σε αυτοκινητόδρομους χωρίς την καταβολή «διοδίου-τέλους» και στους παραβάτες θα επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα.

Ο δήμος Ωρωπού υπογραμμίζει ότι η νομοθεσία που προβλέπει την επιβολή προστίμου παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία κινήσεως, την συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας. Υποστηρίζει ειδικότερα ότι με τις ρυθμίσεις αυτές δεν επιδιώκεται η προστασία του δημοσίου συμφέροντος αλλά η προστασία των συμφερόντων της εταιρείας «Νέα Οδός».

η συνήγορος του δήμου υποστήριξε ότι η επιβολή διοδίων είναι δυσανάλογη ιδιαίτερα για τους κατοίκους των παρακείμενων των σταθμών διοδίων οικισμών, οι οποίοι δεν έχουν εναλλακτικές οδούς συνδέσεως με τα κέντρα των δήμων, των νομών και των περιφερειών, στα οποία οι οικισμοί αυτοί διοικητικώς υπάγονται.

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι του Δημοσίου υπεραμύνθηκαν της συνταγματικότητας και νομιμότητας της επιβολής των διοδίων και ζήτησαν την απόρριψη της αιτήσεως ακύρωσης του δήμου, ενώ με τις θέσεις του δημοσίου, αλλά και της αναγκαιότητας επιβολής διοδίων τάχθηκε ο δικηγόρος της εταιρείας «Νέα Οδός» Δημ. Μέλισσας.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του μετά το Πάσχα.


σχετικα αρθρα