Τη δημιουργία τριών χώρων κλειστής προσωρινής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών αποφάσισε την Τρίτη η Περιφέρεια Αττικής, θέτοντας πάντως ως προϋποθέσεις «να τηρηθούν απαρέγκλιτα όλες οι απαιτήσεις ασφαλείας και να τηρηθεί ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια των ανθρώπων που θα μεταφερθούν εκεί». Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Μανώλης Όθωνας, σε ένα περίπου μήνα αναμένεται να είναι έτοιμο το πρώτο κέντρο μεταναστών. Σε προσεχή συνεδρίαση η Περιφέρεια θα προτείνει προς τα συναρμόδια υπουργεία τους κατάλληλους χώρους για την εγκατάσταση των κέντρων, σε συνεργασία και με τους Δήμους της Αττικής. 

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός σημείωσε ότι «πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική «ναι στα κέντρα, αλλά στην αυλή του γείτονα»« και επισήμανε τον «ορατό και άμεσο κίνδυνο να βγούμε από τη Συνθήκη Σέγκεν, με καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα».  

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Β. Κικίλιας δήλωσε ότι η παράταξη «στηρίζει την πρόταση με τη λογική ότι θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των ανθρώπων, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης Αττική Οδός Θ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι πρέπει να τεθούν όροι επαναπροώθησης και απέλασης και όχι όροι φιλοξενίας. 

Την απόφαση χαιρέτισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας ότι ευελπιστεί την ίδια ευαισθησία και ταχύτητα να δείξουν και οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.  

Σημειώνεται ότι οι περιφέρειες έχουν προθεσμία μίας εβδομάδας, για να απαντήσουν αν συμφωνούν με τη δημιουργία των κέντρων κράτησης των παράνομων μεταναστών, καθώς και να προτείνουν συγκεκριμένους χώρους.  

Ταυτόχρονα, με δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης σε τηλεοπτικό σταθμό, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ.Όθωνας, εφόσον οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, το πρώτο κέντρο θα είναι σε θέση να λειτουργήσει σε 30 έως 45 ημέρες. 

Σύμφωνα με τον κ. Όθωνα, το έργο της αναμόρφωσης των εγκαταστάσεων που υπάρχουν (π.χ. στρατόπεδα που δεν χρησιμοποιούνται πια) σε κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών θα αναλάβει το ίδιο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.