Το κοινωνικό ζήτημα των αστέγων, έθεσε με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, την αξιαποιήση δημόσιων κτιρίων προς όφελος των αστέγων. Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με στοιχεία κοινωνικών οργανώσεων που ασχολούνται με το πρόβλημα, ο αριθμός των αστέγων και των ατόμων που ζουν υπό ακατάλληλες συνθήκες στέγασης, παρουσιάζει αύξηση 25%, φθάνοντας τις 20.000.

Έχει διαπιστωθεί ακόμη ότι με την εμφάνιση μιας γενιάς νεοαστέγων των θυμάτων δηλαδή της κρίσης και της αναλγησίας του πολιτικού συστήματος, που έσπρωξε με μιας στη φτώχια χιλιάδες ανθρώπους.

Δεδομένου ότι το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα στη στέγη στο άρθρο 21 και ο εφαρμοστικός του Μνημονίου νόμος προβλέπει την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την καταγραφή των αστέγων (αλλά το ζήτημα δεν είναι το φακέλωμα των αστέγων, για το οποίο θα κατασπαταληθούν χρήματα με άγνωστο αποτέλεσμα), οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους υπουργούς Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κοινωνικής Ασφάλισης και Εσωτερικών, σε ποιες συγκεκριμένες πράξεις θα προβούν, ώστε να προληφθεί το φαινόμενο της έλλειψης στέγης και να αποκατασταθούν οι άστεγοι στον κοινωνικό ιστό.

Τέλος η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει για το ζήτημα «να γίνει αρχικά καταγραφή των αναξιοποίητων δημοσίων και δημοτικών κτιρίων και, εν συνεχεία, αυτά ή μέρος αυτών, να διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών των αστέγων».