Αθωώθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνων, οι δύο αστυνομικοί που κατηγορούνταν για βασανιστήρια εναντίον δύο Αφγανών προσφύγων σε υπόγειο γκαράζ του ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, το 2004.

Πρόκειται για έναν εν ενεργεία αστυνομικό και έναν ειδικό φρουρό που έχει αποχωρήσει από το Σώμα μετά την ολοκλήρωση της 5ετούς θητείας του.

Το Δεκέμβριο του 2011 οι δύο κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για σωματικές κακώσεις και βλάβες που συνιστούν προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για τον καθένα, στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων για μια πενταετία και ανικανότητα απόκτησης δημόσιων και δημοτικών αξιωμάτων για μια 10ετία.

Ωστόσο, οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση, η οποία και εκδικάστηκε στις 22 Μαρτίου, όπου και το Εφετείο τους απάλλαξε λόγω αμφιβολιών.

Παρ' όλα αυτά, οι δύο αστυνομικοί δεν κατάφεραν να απαλλαγούν από τις καταδίκες που είχαν για απρόκλητες σωματικές βλάβες που είχαν προκαλέσει σε πέντε άλλους πρόσφυγες κατά τη διάρκεια εφόδου που είχαν πραγματοποιήσει στο σπίτι τους στην οδό Πιπίνου. Το Εφετείο, γι' αυτή την υπόθεση επικύρωσε τις καταδίκες και επέβαλε ποινή φυλάκισης 20 και 25 μηνών αντίστοιχα με αναστολή.

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στα θύματα ήταν και ανήλικοι.


Άγγελος Ανδρέου
TAGS