current views are: 1

10 Ιουνίου 2012
Δημοσίευση12:30

Πώς θα σταματήσετε να τρώτε συναισθηματικά

Βαριέστε, είστε κουρασμένοι ή στρεσαρισμένοι; Το φαγητό δεν θα σας κάνει ευτυχισμένους. Δείτε πως μπορείτε να σταματήσετε το συναισθηματικό φαγητό και να αποκτήσετε ξανά τη διάθεση και τη γραμμή σας.

Δημοσίευση 12:30’
αρθρο-newpost

Βαριέστε, είστε κουρασμένοι ή στρεσαρισμένοι; Το φαγητό δεν θα σας κάνει ευτυχισμένους. Δείτε πως μπορείτε να σταματήσετε το συναισθηματικό φαγητό και να αποκτήσετε ξανά τη διάθεση και τη γραμμή σας.

Βαριέστε, είστε κουρασμένοι ή στρεσαρισμένοι; Το φαγητό δεν θα σας κάνει ευτυχισμένους. Δείτε πως μπορείτε να σταματήσετε το συναισθηματικό φαγητό και να αποκτήσετε ξανά τη διάθεση και τη γραμμή σας. 1 Μάθετε τι κρύβεται πίσω από τις τροφές;

Για παράδειγμα αν θέλετε σοκολάτα ίσως νιώθετε μόνοι. Η κατανάλωση σοκολάτας δημιουργεί ευφορία, το ίδιο αισθάνεστε όταν σας δείχνουν οι άλλοι ότι σας αγαπούν.  Επιθυμείτε κάτι αλμυρό; Νιώθετε αγχωμένοι – οι λιγούρες για αλμυρές τροφές είναι συνήθης ένδειξη πίεσης των επινεφρίδιων.

2 Ανακαλύψτε τις αιτίες

• «Τρώω για να μη μιλάω»: Τρώτε για ν’ αποφύγετε τη σύγκρουση, με αποτέλεσμα να «πεινάτε» όταν οι άλλοι σας μιλούν άσχημα, σας εκμεταλλεύονται ή σας μειώνουν.

• «Δε θέλω να ακολουθώ προγράμματα»: Νιώθετε ότι πεινάτε επειδή μόλις ξεκινήσατε δίαιτα αλλά δεν σας αρέσει να σας υποδεικνύουν τι να φάτε.

• «Δεν έχω αγάπη – αλλά έχω φαγητό»: Αν οι σχέσεις σας δεν ικανοποιούν μια βασική ανάγκη, όπως η εμπιστοσύνη ή η
ασφάλεια, ίσως τρώτε για να καλύψετε αυτό το κενό.

• «Φοβάμαι ενδόμυχα να είμαι αδύνατος/η»: Ξέρετε ότι αυτό θα επιφέρει αλλαγές και φοβάστε λιγάκι.

3 Εντοπίστε αν πεινάτε πραγματικά

Η συναισθηματική πείνα:

• Εμφανίζεται ξαφνικά – χωρίς να γουργουρίζει το στομάχι σας.

• Λαχταράτε μια συγκεκριμένη τροφή – και συνήθως είναι κάτι ανθυγιεινό.

• Αν τελικά φάτε, δεν σταματάτε μέχρι να τελειώσει όλη η συσκευασία.

• Νιώθετε ενοχές ή μετανιώνετε μόλις τελειώσετε.

4 Τι να κάνετε όταν σας πιάνουν οι λιγούρες
Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:
Αναρωτηθείτε: «Πραγματικά πεινάω για φαγητό ή αποζητώ κάτι άλλο;»
Σκεφτείτε: Τι προσπαθείτε να καταπιέσετε. Σταματήστε, αναπνεύστε και σκεφτείτε τη μέρα σας, τι συνέβη που σας έκανε να «πεινάσετε».

Δράστε: Κάντε κάτι που σας βοηθά να διαχειριστείτε το συναίσθημα – μια βόλτα έξω για να σκεφτείτε καθαρά, ένα τηλεφώνημα σε ένα φίλο ή το να γράψετε πώς νιώθετε.
Μιλήστε: Οι άλλοι μπορούν να σας βοηθήσουν. Μιλήστε μαζί τους, αν μπορείτε, για τα προβλήματά σας – είναι λιγότερο πιθανό να καταβροχθίσετε ό,τι βρείτε όταν δεν είστε μόνοι.
Αγαπήστε τον εαυτό σας: Μην αυτοτιμωρείστε, ακόμα κι αν τελικά κάνατε την κραιπάλη.

Πηγή: omorfamistika.gr


σχετικα αρθρα