Η μεγάλη πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας, επιθυμεί την εφαρμογή του νόμου, δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Από την αρχή ήμουν στην πρώτη γραμμή για την ψήφιση του νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που ψηφίστηκε από τα τέσσερα πέμπτα της Βουλής, για πρώτη φορά και με τόσο ευρεία συναίνεση. Για να αλλάξουν τα Πανεπιστήμια και να τελειώσει το καθεστώς της ανομίας και των πελατειακών σχέσεων» είπε η υφυπουργός.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου τόνισε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας θέλει να εφαρμόσει τον νόμο. Βεβαίως, για κάθε νόμο που εφαρμόζεται, μπορεί στο μέλλον να γίνουν βελτιώσεις, εκεί που θα παρουσιαστούν προβλήματα, αλλά θα πρέπει πρώτα να εφαρμοστεί. Ο νόμος εφαρμόζεται, ήδη, σε μεγάλο βαθμό. Οι φοιτητές εγγράφονται σε κάθε εξάμηνο και αυτό εφαρμόζεται, οι καθηγητές εκλέγονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο και αυτό εφαρμόζεται και ακόμη επτά ΤΕΙ έχουν εκλέξει συμβούλια διοίκησης».

Για το αν γνώριζε τις αλλαγές του υπουργού Γ, Μπαμπινιώτη και, κυρίως, την επιτροπή που θα μελετήσει βελτιώσεις και αλλαγές στον νόμο, η κ. Χριστοφιλοπούλου απάντησε: «Είχα ενημερωθεί από τον ειδικό γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Β. Παπάζογλου, ότι θα συγκροτηθεί μια ομάδα έργου με σκοπό την εφαρμογή του νόμου, χωρίς να γνωρίζω τα πρόσωπα που θα την αποτελούσαν. Δεν μπορεί, όμως, αυτή η ομάδα να αποτελείται μόνον από ανθρώπους που είναι πολέμιοι του νόμου. Το ζήτημα, όμως, δεν είναι η ομάδα έργου αλλά η εφαρμογή του νόμου. Και ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στα Πανεπιστήμια να πάρουν το 50% του προϋπολογισμού, βάση των δωδεκατημορίων μέχρι τον Ιούνιο, κάτι που είναι καθόλα νόμιμο», επισήμανε.

Αλμπάνης: Αν διακοπεί η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων θα διακοπεί η λειτουργία τους

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα πανεπιστήμια έκρουσε ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων, πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις σχετικά με τη ρύθμιση του υπουργού Παιδείας, Γ. Μπαμπινιώτη και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Ο κ. Αλμπάνης ανέφερε: «Δυστυχώς, ύστερα από τις πρόσφατες δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για την ενεργοποίηση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ και τη συγκρότηση επιτροπής για την υποβολή προτάσεων σχετικά με τις δυσλειτουργίες του Ν. 4009/2011, περίσσευσαν και πάλι οι ύβρεις κατά των πανεπιστημίων και των πρυτανικών αρχών».

Παράλληλα τόνισε ότι «τα πανεπιστήμια έχουν ανάγκη σήμερα από ενίσχυση του έργου και του ρόλου τους, όσο ποτέ άλλοτε, στηρίζοντας την κοινωνία και την οικονομία της χώρας. Όσοι επιτίθενται στα πανεπιστήμια και τις εκλεγμένες διοικήσεις τους, φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνονται ή δεν τους ενδιαφέρει, αν η διακοπή της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων οδηγεί σε διακοπή της λειτουργίας τους και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο κ. Αλμπάνης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι πρυτανικές αρχές δίνουν αγώνα, ώστε τα Ιδρύματα της χώρας να παραμείνουν ανοιχτά και όρθια, χωρίς να αναστείλουν καμία εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα, παρά τις δύσκολες και συχνά ανυπέρβλητες συνθήκες στις οποίες είναι υποχρεωμένα να λειτουργήσουν».
TAGS