Την καθιέρωση πιστοποιητικού υγείας ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εργασία των μεταναστών στη χώρα μας, αλλά και μια σειρά δράσεων για τη ρύθμιση ζητημάτων που προκύπτουν για τη δημόσια υγεία από την υπόθεση της παράνομης μετανάστευσης πρόκειται να ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου.
Οι δύο υπουργοί τονίζουν πως στο πλαίσιο Υγειονομικής Διάταξης, θα προσδιορίζονται τα λοιμώδη νοσήματα που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθιερώνεται η υποχρεωτική παραπομπή στις υγειονομικές δομές της χώρας των πασχόντων και των ομάδων υψηλού κινδύνου, καθιερώνονται περιορισμοί στην απασχόληση ατόμων με λοιμώδη νοσήματα.

Στο κέντρο της Αθήνας θα γίνονται έλεγχοι για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο να στοιβάζονται σε μικρά διαμερίσματα λαθρομετανάστες όπου καταβάλουν ενοίκιο με το κεφάλι και την ευθύνη των έλεγχων θα έχουν όλα τα σώματα ασφαλείας. Επίσης θα προβλέπονται μέτρα για να αντιμετωπιστούν πιθανές ασθένειες από τις οποίες πάσχουν οι λαθρομετανάστες που θα ελέγχονται.
 
Στο μεταξύ τη Δευτέρα θα κατατεθεί η τροπολογία στην οποία θα υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία τριών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών στις ηπειρωτικές περιφέρειες, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης.