Πρεμιέρα κάνει το νέο σύστημα συνταγογράφησης, σύμφωνα με το οποίο οι γιατροί θα συνταγογραφούν τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία. Οι ασφαλισμένοι στη συνέχεια θα δίνουν στον φαρμακοποιό τη συνταγή και εκείνος θα επιλέγει το πιο φθηνό γενόσημο, δηλαδή το αντίγραφο του φαρμάκου.  

Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος θέλει να πάρει το παλιό του φάρμακο, μπορεί να το κάνει, αλλά θα πρέπει να πληρώσει τη διαφορά.  

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι δέκα πρώτες δραστικές ουσίες έχουν «κλειδώσει» από την αρμόδια επιτροπή υπό τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Γιάννη Τούντα.  

Στη λίστα περιλαμβάνονται διαδεδομένες αντιβιώσεις, φάρμακα για τη γαστροπροστασία, αντιισταμινικά και αντιμυκητιασικά. 

Για παράδειγμα, το φάρμακο για το στομάχι με την εμπορική ονομασία Losec περιέχει τη δραστική ουσία ομεπραζόλη. Μέσα στο επόμενο διάστημα οι γιατροί, αντί να γράφουν την ονομασία του φαρμάκου, θα γράφουν μόνο τη δραστική ουσία και ο φαρμακοποιός θα οφείλει να δώσει στον ασφαλισμένο ένα ουσιωδώς όμοιο φάρμακο (γενόσημο). 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήμα 99,5, και ο πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ επιβεβαίωσε ότι προς το παρόν το νέο καθεστώς συνταγογράφησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί.      

«Αυτό είναι μόνο στη θεωρία, γιατί επί της ουσίας δεν γίνεται τίποτα. Θα έπρεπε ο ΕΟΦ να έχει δώσει είτε σε CD είτε σε καταλόγους το φθηνότερο φάρμακο που αντιστοιχεί σε κάθε δραστική ουσία. Αυτό δεν υπάρχει» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά Κωνσταντίνος Κούβαρης.  

«Δεν ξέρουμε το φθηνότερο φάρμακο που αντιστοιχεί στην κάθε δραστική ουσία» υπογράμμισε ο κ. Κούβαρης, σημειώνοντας ότι «η προετοιμασία αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει κι εμείς σήμερα θα έπρεπε (σ.σ. τα στοιχεία αυτά) να τα είχαμε».