Σχέδια πτήσεων για 48 πτήσεις στο FIR Αθηνών και στον εθνικό εναέριο χώρο υπέβαλλαν στις ελληνικές αρχές - όπως ορίζουν οι διεθνείς αεροπορικοί κανονισμοί - οι πιλότοι των Αμερικανικών, μαχητικών αεροσκαφών που είχαν απογειωθεί από το κατάστρωμα του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «Έντερπράιζ» όταν αυτό βρισκόταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα.. 

Οι πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών από το «Έντερπράιζ», το οποίο βρισκόταν έως την Παρασκευή στο Φαληρικό όρμο, έγιναν στο πλαίσιο της εξέλιξης αεροπορικών, εκπαιδευτικών γυμνασίων που πραγματοποιούσαν οι Αμερικανοί.

Η υποβολή των σχεδίων πτήσεων από τους Αμερικανούς πιλότους αποτελεί ασυνήθιστο φαινόμενο, καθώς συνήθως οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ δεν υποβάλουν σχέδια πτήσεως, όταν βρίσκονται σε ασκήσεις, και απλώς ειδοποιούν (όταν θελήσουν) τις αρχές κάθε κράτους. 

Με την ενέργειά τους αυτή οι Αμερικανοί ευθυγραμμίσθηκαν πλήρως με τους κανόνες αεροπλοΐας που είναι διεθνώς αναγνωρισμένοι, δίνοντας παράλληλα και μία απάντηση στην τουρκική πολεμική αεροπορία, που τα αεροσκάφη της συχνά παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο, ή παραβαίνουν τους κανόνες αεροπλοΐας στο FIR Αθηνών.

Η παρουσία του «Έντερπραιζ» στην Ελλάδα, το οποίο πραγματοποίησε την τελευταία του αποστολή, συνέπεσε χρονικά με την πραγματοποίηση διαβαθμισμένης, αεροναυτικής άσκησης στο Αιγαίο, με την επωνυμία "Noble Dina", με τη συμμετοχή Αμερικανών, Ισραηλινών και Ελλήνων. 

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το οποίο μεταφέρει 6.000 πλήρωμα και διαθέτει 41 μήνες αυτονομίας, θα ξαναβρεθεί και πάλι στην Ελλάδα, επιστρέφοντας (σε περίπου πέντε μήνες) από την αποστολή του στον Περσικό Κόλπο, αλλά αυτή τη φορά θα ελλιμενισθεί στην ναυτική βάση της Σούδας.

Η χώρα μας συμμετείχε στην εν λόγω άσκηση με την φρεγάτα «Θεμιστοκλής», το υποβρύχιο «Τρίτων» και με σμήνη αεροσκαφών F-16.

Είναι ενδεικτικό ότι η στάθμευση του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου, αλλά και η εκτέλεση της κοινής, στρατιωτικής άσκησης συνέπεσε χρονικά με την πραγματοποίηση του συνεδρίου του Economist, που είχε ως θέμα τον σχεδιασμό του ενεργειακού μέλλοντος στην Ευρώπη, με ισχυρή συμμετοχή Ισραηλινών, Κυπρίων, Ελλήνων και Αμερικανών.

Πηγή: tovima.gr