Την στήριξη της Κομισιόν για τη σύσταση και λειτουργία στην Ελλάδα κέντρων παραμονής μεταναστών, που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και που πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους, ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με την επίτροπο, αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης Σεσίλια Μάλμστρομ. Από την πλευρά της, η κ. Μάλμστρομ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μετά τη συνάντηση με τον έλληνα υπουργό, εξέφρασε τη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξετάσει όλες τις δυνατότητες στήριξης της Ελλάδας, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τα διεθνή πρότυπα. 

Ωστόσο, η ευρωπαία επίτροπος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει αποτελεσματικότερη χρήση των κοινοτικών πόρων που προορίζονται για τη λαθρομετανάστευση, τονίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα στην απορρόφησή τους. 

Σχετικά με το θέμα αυτό, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι από τα 250 εκατ. ευρώ που διαθέτουν για την Ελλάδα το Ταμείο Προστασίας Εξωτερικών Συνόρων και το Ταμείο Επαναπροώθησης, έχουν απορροφηθεί τα 40 εκατ. ευρώ.