Τη δυνατότητα κράτησης λαθρομεταναστών που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα και την υποχρεωτική παραπομπή τους σε νοσοκομεία για εξετάσεις προβλέπει μεταξύ άλλων η τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών που ρυθμίσει θέματα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μεταφορών και δημοσίων έργων.
Σύμφωνα με την τροπολογία, «συμπληρώνεται η ισχύουσα νομοθεσία και προβλέπεται δυνατότητα κράτησης για τους αλλοδαπούς, είτε αυτοί ζητούν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας είτε όχι, εφόσον συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, επειδή πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα ή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες σε λοιμώδεις ασθένειες, όπως χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, εκδιδόμενα πρόσωπα, διαμένοντες υπό συνθήκες που δεν πληρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής κ.λπ.».

Επίσης προβλέπεται «η παραπομπή των αλλοδαπών αυτών σε υποχρεωτικό πρόγραμμα υγειονομικών εξετάσεων και η υποβολή τους στην αναγκαία κατά περίπτωση νοσηλεία, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία».

Η τροπολογία συνυπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, Υποδομών Μ. Βορίδη, Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη και Υγείας Α. Λοβέρδο.
 

Σχετικό θέμα: Λοβέρδος- Χρυσοχοΐδης: Υποχρεωτικοί υγειονομικοί έλεγχοι στους λαθρομετανάστες που εργάζονται