Ένα απίστευτο «φαγοπότι» που κόστισε στη ΔΕΗ περισσότερα από 1 εκατομμύριο ευρώ είχαν στήσει συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ προσκομίζοντας στην επιχείρηση πλαστά ή εικονικά τιμολόγια από εκδηλώσεις και ταξίδια που είτε κόστιζαν λιγότερο, είτε δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.   Τα χρήματα αυτά αφορούσαν πολυτελή ταξίδια στην Ευρώπη, συνδικαλιστικές αποστολές που δεν έγιναν ποτέ, για να γνωρίσουν ξένοι υπάλληλοι την ελληνική φιλοξενία και μελέτες που ανατέθηκαν σε συγγενείς συνδικαλιστών και δεν παραδόθηκαν ποτέ.   

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Εθνος», μόνον την τριετία 2008-2010, η ΓΕΝΟΠ και ο Οργανισμός Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζομένων (ΟΚΔΕ) διοργάνωσαν 29 εκδηλώσεις και χρέωσαν τη ΔΕΗ 1.194.497 ευρώ «καπέλο» την ώρα που οι πραγματικές δαπάνες ήταν 885.711 ευρώ.  

Αναλυτικότερατον Αύγουστο του 2009, ένα επταήμερο ταξίδι 46 ατόμων στην Ιταλία, κόστισε πραγματικά 50.098 ευρώ. Η τουριστική επιχείρηση, όμως, εξέδωσε δυο τιμολόγια από 54.500 ευρώ για δαπάνες 23 ατόμων, αντίστοιχα.

Ο λογαριασμός που έφτασε στη ΔΕΗ ήταν συνολικά της τάξης των 109.000 ευρώ, αλλά η εταιρία αρνήθηκε να τα πληρώσει, γιατί σε σύμβαση αναφερόταν η λέξη εκδρομή. Ετσι, οι συνδικαλιστές άλλαξαν την... επίμαχη λέξη και η εκδρομή βαφτίστηκε ταξίδι για εκπαιδευτικούς λόγους. Και τα 109.000 ευρώ πληρώθηκαν κανονικά.   

Ακόμα μία περίπτωση που εγείρει αναμφίβολα πολλά ερωτήματα είναι αυτή με την ημερίδα που διοργανώθηκε στις 15 και 16 Ιουλίου του 2010, με θέμα «την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας» και κόστος 94.800 ευρώ.  

Μέσα στις δαπάνες ήταν και η παρουσίαση της νομοτεχνικής μελέτης. Εγιναν τρεις αναθέσεις. Οι δυο δόθηκαν σε κόρες πρώην συνδικαλιστή. Η μια από τις εταιρίες έκοψε τιμολόγιο 31.400 ευρώ αλλά ουδέποτε παρέδωσε τη μελέτη. Η δεύτερη κόρη του συνδικαλιστή, εξέδωσε τιμολόγιο ύψους 8.000 ευρώ. Παρέδωσε το κείμενο της οδηγίας και 16 σελίδες φωτοτυπίες διαφανειών. Η τρίτη ανάθεση έγινε σε εταιρία δικηγόρων, που παρέδωσε κείμενο 26 σελίδων.   

Ταυτοχρόνως, οι γνωστές και ως τριγωνικές τιμολογήσεις χρησιμοποιήθηκαν για να «φουσκώσουν» τις δαπάνες για τη φιλοξενία ξένων συνδικαλιστών. Από τις 16 έως τις 30 Ιουνίου του 2008, η ΓΕΝΟΠ φιλοξένησε 37 Μαροκινούς συνδικαλιστές στην Κρήτη. Σύμφωνα με τα παραστατικά, τα έξοδα για γεύματα, διαμονή και μεταφορές ήταν 29.755,60 ευρώ.   

Ο τουριστικός πράκτορας όμως, έκοψε τιμολόγιο ύψους 73.440. Παραλήπτρια του τιμολογίου ήταν άλλη τουριστική
επιχείρηση που... συμπτωματικά ανήκε στη σύζυγό του. Από εκείνη εκδόθηκε το τελικό τιμολόγιο, ύψους 101.121 ευρώ.  

Με τον ίδιο τρόπο, οι δαπάνες των 19.206,44 ευρώ για τη διαμονή 36 Τυνήσιων στην Ελλάδα κόστισαν στη ΔΕΗ 85.320 ευρώ. Η γνωρισμία 37 Καναδών με την ελληνική φιλοξενία κόστισε 37.307.84 ευρώ αλλά η ΔΕΗ πλήρωσε 115.440 ευρώ.  

Κι αυτές είναι μόνο μερικές από τις συνολικά 17 περιπτώσεις που υπάρχουν στο πόρισμα του ΣΔΟΕ και περιλαμβάνονται σε έγγραφο του γενικού επιθεωρητή Δημοσίας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, που απέστειλε στις 23 Μαρτίου στον πρόεδρο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό και το οποίο κοινοποίησε στο γραφείο του υπουργού ΠΕΚΑ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Aπό την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «οι καταγγελίες είναι πολύ σοβαρές. Θέλουμε την ταχύτερη δυνατή διερεύνηση και απόδοση ευθυνών».

Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι ο υπουργός ΠΕΚΑ έχει ήδη ζητήσει από τη διοίκηση της ΔΕΗ (και θα ακολουθήσει σχετική επιστολή) να γίνει και εσωτερική έρευνα, αλλά και να εξαντλήσει όλα τα νομικά περιθώρια για ανάκτηση δαπανών οι οποίες δεν έπρεπε να έχουν γίνει. 

Η ΔΕΗ για το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τις δαπάνες της ΓΕΝΟΠ


Η ΔΕΗ θα κινηθεί νομικά εναντίον όσων τυχόν αποδειχθεί ότι προέβησαν σε προφανείς υπερτιμολογήσεις ή εικονικές τιμολογήσεις, αναφέρει η επιχείρηση σε αποψινή ανακοίνωση με αφορμή το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τις δαπάνες της ΓΕΝΟΠ.

«Η ΔΕΗ θα σταθμίσει τις επόμενες ενέργειές της, συμπεριλαμβανομένης και - πέραν της έκβασης της αναμενόμενης εισαγγελικής έρευνας - της ανάληψης νομικών πρωτοβουλιών», αναφέρει συγκεκριμένα.Σχετικά Θέματα:

ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ: «Άνθρακες ο θησαυρός» με τον έλεγχο του ΣΔΟΕ