Το σύνολο του κόστους των εργαστηριακών εξετάσεων θα αναγκαστούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να πληρώσουν από τις 9 Απριλίου καθώς οι εργαστηριακοί γιατροί θα σταματήσουν να δέχονται τα παραπεμπτικά του ασφαλιστικού τους φορέα, λόγω των οφειλών που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Εντός των επόμενων ημερών οι ιδιώτες και μισθωτοί γιατροί προγραμματίζουν απεργία διαμαρτυρόμενοι για τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία οφείλουν εκαντοντάδες εκατομμύρια ευρώ μόνο στους γιατρούς της Θεσσαλονίκης.

Από τη Δευτέρα οι εργαστηριακοί γιατροί δεν δέχονται τα παραπεμπτικά του ΤΑΠ ΟΤΕ και του ΕΤΑΑ λόγω των χρεών που έχουν συσσωρευτεί στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος όσον αφορά στα χρεή του ΕΟΠΠΥ υπογράμμισε ότι ο φορέας αυτός στον οποίο έχει περιέλθει το 90% των ασφαλισμένων θα πρέπει να καταβάλει τα συσσωρευμένα χρέη του ΟΠΑΔ και ότι βάσει του νόμου θα έπρεπε ήδη να είχε εξοφλήσει τις οφειλές του περασμένου Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου.
Όμως αντί να καταβάλει τις οφειλές του, υποσχέθηκε να πληρώσει τα χρέη προς τις ιδιωτικές κλινικές και τους φυσιοθεραπευτές, εξαιρώντας του υπόλοιπους γιατρούς.


Επισημείνεται επίσης ότι με την υπουργική απόφαση της 23ης Μαρτίου έχει αλλάξει ο τρόπος χορήγησης αδειών για τη λειτουργία των ιατρείων και πλέον θα μπορεί και κάποιος μη ιατρός να ανοίγει ιατρείο και να απασχολεί γιατρούς, χωρίς ο ίδιος να υπόκειται σε κανόνες ιατρικής δεοντολογίας. Αυτό θα έχει ως συνέπεια κάποιοι ιδιώτες που δεν έχουν σχέση με την ιατρική να πουλάνε «μεσιτεία» σε γιατρούς.