Άρχισε η δίκη του Παναγιώτη Ψωμιάδη στο Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης. Ο τελών εν αργία Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αντιμετωπίζει την κατηγορία παράβασης καθήκοντος για την υπόθεση μείωσης προστίμων σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων κατά τη νομαρχιακή του θητεία. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δικάζεται για τρίτη φορά για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Είχαν προηγηθεί δύο καταδικαστικές αποφάσεις με τις οποίες τους επιβλήθηκαν ποινή φυλάκισης 12 ετών με 3ετή αναστολή. Ωστόσο μετά από προσφυγή στον Άρειο Πάγο , το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης της απόφασης, με αποτέλεσμα η υπόθεση να επιστρέψει στο 5μελές Εφετείο. Σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση ο κ. Ψωμιάδης έχει τεθεί σε αργία από τα καθήκοντα του Περιφερειάρχη. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο κ. Ψωμιάδης δικάζεται για 
μείωση εκ μέρους του, χρηματικών προστίμων σε βάρος πρατηριούχου, ο οποίος νόθευε το πετρέλαιο που διέθετε προς πώληση με τη μέθοδο του αποχρωματισμού. Σύμφωνα με την υπόθεση ως νομάρχης Θεσσαλονίκης αποφάσισε, στις αρχές του 2005, τη μείωση των προστίμων, που είχε επιβάλει η προηγούμενη διοίκηση στη Νομαρχία, από 89 σε 5 χιλιάδες ευρώ.

Καταθέτοντας στο δικαστήριο, ο άλλοτε αντινομάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής, υποστήριξε ότι ο ίδιος εισηγήθηκε στον πρώην νομάρχη τη μείωση των προστίμων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη σχετική γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της Νομαρχίας που άφηνε στη διακριτική ευχέρεια του νομάρχη τη δυνατότητα ανάκλησης ή μεταρρύθμισης των προστίμων, εφόσον αυτά κρίνονταν υπερβολικά ή η μείωσή τους δεν καθίστατο παράνομη ή αναιτιολόγητη. 

«Θεώρησα υπερβολικά τα πρόστιμα και εισηγήθηκα τη μείωσή τους», τόνισε ο κ. Τσαμασλής, αναλαμβάνοντας κατ’ ουσίαν την ευθύνη, ενώ πρόσθεσε ότι ο νομάρχης λόγω φόρτου εργασίας κι επειδή η υπόθεση συνέπεσε με την αλλαγή της νομαρχιακής θητείας, δεν μπόρεσε να ελέγξει το ύψος της μείωσης. 

Ισχυρίστηκε επίσης ότι η κατανάλωση πετρελαίου στο συγκεκριμένο πρατήριο ήταν ελάχιστη κι ότι το ποσοστό νοθείας δεν ξεπερνούσε το 2%. Ωστόσο μάρτυρες κατηγορίας έκαναν λόγο για ποσοστό νοθείας που έφτανε έως και 60%...

«Είναι αδύνατο λόγω του όγκου των εγγράφων να ελέγξει κανείς κάθε υπόθεση ξεχωριστά», κατέθεσε ο άλλοτε Νομάρχης Ημαθίας και νυν αντιπεριφερειάρχης στον ίδιο νομό, Κώστας Καραπαναγιωτίδης.

Ανώτεροι νομαρχιακοί υπάλληλοι κατέθεσαν ότι ο Π. Ψωμιάδης κινήθηκε μέσα στα όρια του νόμου. 
Οι δικηγόροι του Π. Ψωμιάδη κάνουν επίκληση στην έλλειψη δόλου, που απαιτείται για την παράβαση καθήκοντος και ισχυρίζονται ότι ο εντολέας τους τελούσε σε νομική πλάνη. Η διαδικασία θα συνεχιστεί τη Μ. Δευτέρα με την απολογία του κατηγορουμένου.