Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει σε 48ωρη απεργία τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη. Διαρκής είναι οι τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ παραγόντων του υπουργείου Ανάπτυξης και εκπροσώπων της ΠΝΟ προκειμένου να βρεθεί λύση. Τη ίδια ώρα κόμματα και φορείς υπογραμμίζουν τις αρνητικές συνέπειες  της απεργίας για τη νησιωτική οικονομία, ενόψει της περιόδου του Πάσχα και καλούν την ΠΝΟ να ανακαλέσει την απόφασή της.  Διάθεση για διάλογος υπάρχει και από τις δύο πλευρές ενώ τα στελέχη του υπουργείου Αναπτύξης δηλώνουν αισιόδοξα για αναστολή της απεργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες είναια νοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα συνάντηση της υπουργού Ανάπτυξης, Άννας Διαμαντοπούλου με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.  

Την ίδια ώρα οι αντιδράσεις για την εξαγγελθείσα απεργία πυκνώνουν με τους νησιώτες να επιμένουν να ανασταλεί ώτσε να τονωθεί η τοπική αγορά από τους εκδρομείς του Πάσχα. Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης απέστειλε μάλιστα στη ναυτεργατική ομοσπονδία επιστολή με τίτλο: «Πλήττεται ο νησιώτης, δοκιμάζεται ο τουρισμός μας» και ζητά από την ΠΝΟ να ανακαλέσει την απόφαση της, τονίζοντας ότι «σε αυτήν την δύσκολη περίοδο για κάθε Ελληνα και Ελληνίδα, δεν μπορεί να υπάρχουν κλάδοι εργαζομένων που θα αξιοποιούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της συνδικαλιστικής τους δύναμης για να αποκλείουν και να περιθωριοποιούν άλλους συμπατριώτες τους».

Επιστολή προς την υπουργό Ανάπτυξης έστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος ζητώντας την άμεση παρέμβασή της ώστε να ανασταλεί η απεργία των ναυτεργατών λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «Τα συναισθήματα που προκλήθηκαν από το νέο αυτό ήταν οργή και αγανάκτηση, καθώς η εξαγγελία και μόνον της απεργιακής κινητοποίησης στις συγκεκριμένες ημερομηνίες «δυναμιτίζει», ουσιαστικά, τα σχέδια πολλών εκδρομέων, οι οποίοι θα αποτελούσαν μια ανάσα που ανέμεναν τα νησιά μετά από μια σκληρή –οικονομικά και κοινωνικά– χειμερινή περίοδο».

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και υπεύθυνος του Τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης επεσήμανε ότι «Απεργία μέσα στην έξοδο της Μ. Εβδομάδας που οι πολίτες επιζητούν μια ανάπαυλα και τα νησιά μας να δουλέψουν, δεν είναι σοφή συνδικαλιστική απόφαση. Θέλουμε να πιστεύουμε πως τα συνδικαλιστικά όργανα των ναυτικών μας θα το ξανασκεφτούν πιο ψύχραιμα και ώριμα. Ξέρουμε τα προβλήματα του κλάδου. Όπως, επίσης, ξέρουμε ότι η κ. Διαμαντοπούλου τα διαχειρίζεται  επιδερμικά και επικοινωνιακά. Αλλά και ότι η ναυτιλία είναι χωρίς τιμόνι. Αυτή είναι η αλήθεια».

«Τελειωτικό χτύπημα» στον τουρισμό χαρακτηρίζει την 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση που εξήγγειλε η ΠΝΟ ο τομεάρχης Υποδομών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λ. Αυγενάκης.

«Με θλίψη παρατηρούμε, ότι στο βωμό της συνδικαλιστικής επικράτησης, θυσιάζονται τα συμφέροντα των πολιτών, με το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να δηλώνει μάλιστα έκπληκτο από την εξέλιξη», σχολιάζει ο κ. Αυγενάκης.

Εκκληση προς την ΠΝΟ να αναστείλει την απεργιακή της κινητοποίηση απηύθυνε και ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), τονίζοντας τη σωρεία των προβλημάτων που θα προκαλέσει στους κατοίκους της νησιωτικής χώρας αλλά και σε όλους τους ταξιδιώτες, Έλληνες και αλλοδαπούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιβάτες που δεν θα μπορέσουν να μετακινηθούν σε κάποιο νησί με άλλο μέσο τις δύο ημέρες της απεργίας, θα πρέπει να απορροφηθούν Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή με τα κανονικά δρομολόγια, ενώ ήδη η πληρότητα στα πλοία τις δύο αυτές ημέρες αγγίζει το 80%, τονίζουν στελέχη ακτοπλοϊκών εταιρειών. 
 
Με πληροφορίες: Το Βήμα, Ναυτεμπορική 

TAGS