current views are: 1

5 Απριλίου 2012
Δημοσίευση04:15

Παγκόσμιο σοκ από την ανθρώπινη τραγωδία στην πλατεία Συντάγματος

Παγκόσμια συγκίνηση, σοκ στην κοινή γνώμη και πολιτικές παρεμβάσεις έχει προκαλέσει η αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου φαρμακοποιού το πρωί της Τετάρτης στην πλατεία Συντάγματος. Η απελπισία του άτυχου ηλικιωμένου από την οικονομική κρίση τον οδήγησε στην απόφαση να βάλει τέλος στη ζωή του στην καρδιά της Αθήνας, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων από πολίτες που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση αλλά και ρίγος συγκίνησης σε όλο τον κόσμο.

Δημοσίευση 04:15’
αρθρο-newpost

Παγκόσμια συγκίνηση, σοκ στην κοινή γνώμη και πολιτικές παρεμβάσεις έχει προκαλέσει η αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου φαρμακοποιού το πρωί της Τετάρτης στην πλατεία Συντάγματος. Η απελπισία του άτυχου ηλικιωμένου από την οικονομική κρίση τον οδήγησε στην απόφαση να βάλει τέλος στη ζωή του στην καρδιά της Αθήνας, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων από πολίτες που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση αλλά και ρίγος συγκίνησης σε όλο τον κόσμο.

Παγκόσμια συγκίνηση, σοκ στην κοινή γνώμη και πολιτικές παρεμβάσεις έχει προκαλέσει η αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου φαρμακοποιού το πρωί της Τετάρτης στην πλατεία Συντάγματος. Η απελπισία του άτυχου ηλικιωμένου από την οικονομική κρίση τον οδήγησε στην απόφαση να βάλει τέλος στη ζωή του στην καρδιά της Αθήνας, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων από πολίτες που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση αλλά και ρίγος συγκίνησης σε όλο τον κόσμο. Αυξάνονται δραματικά οι αυτοκτονίες 

To τραγικό αυτό περιστατικό το οποίο έχει γίνει είδηση στα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης, είναι ένα μόνο από τα δεκάδες που συμβαίνουν κάθε μήνα στη χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η αύξηση των αυτοκτονιών τα δύο τελευταία χρόνια στην χώρα μας φτάνει το 40% λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Πλέον καθημερινά περισσότεροι από ένας Έλληνες βάζουν τέλος στη ζωή τους και σχεδόν οι μισοί οδηγούνται στο απονενοημένο διάβημα λόγω οικονομικών χρεών και ανεργίας.

Τη δραματική αύξηση των αυτοκτονιών που καταγράφεται στη χώρα μας αναδεικνύουν τα στοιχεία που κατέθεσε πρόσφατα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, από το 2009 έως και την 10η Δεκεμβρίου 2011, σε όλη την Ελλάδα έχουν σημειωθεί 1.727 αυτοκτονίες. Το 2009 ο αριθμός τους ανήλθε σε 507, το 2010 παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5% και ανήλθαν σε 622, ενώ τους 11 μήνες του 2011 οι αυτοκτονίες ανήλθαν σε 598.

Πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα


Η αμερικανική Wall Street Journal αναφέρει ότι ένας 77χρονος Έλληνας αφαίρεσε τη ζωή του, διαμαρτυρόμενος για την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, η οποία οδηγεί όλο και περισσότερους Έλληνες στην αυτοκτονία.

Η βρετανική εφημερίδα Telegraph με τίτλο «Τα μέτρα λιτότητας σε Ελλάδα και Ιταλία οδηγούν σε αυτοκτονίες», τονίζει ότι η αυτοκτονία ενός Έλληνα «στην κεντρική πλατεία της Αθήνας» είναι η τελευταία μιας σειράς από αυτοκτονίες ή απόπειρες, οι αιτίες των οποίων βρίσκονται «προφανώς» στα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Η γερμανική εφημερίδα Bild γράφει ότι αυτοκτόνησε συνταξιούχος λόγω χρεών στην κεντρική πλατεία του Συντάγματος, μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today μετέδωσε ότι «συνταξιούχος Έλληνας αυτοκτόνησε, αρνούμενος να ψάξει για φαγητό στα σκουπίδια».

Το αραβικό δίκτυο Al Arabiya σχολιάζει ότι η κατάθλιψη και οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα, λόγω οικονομικής κρίσης, η οποία εκτόξευσε την ανεργία.

Η επιστολή της απόγνωσης

«Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένησε κυριολεκτικά την δυνατότητα επιβίωσής μου που στηριζόταν σε μία αξιοπρεπή σύνταξη που επί 35 χρόνια εγώ μόνον (χωρίς ενίσχυση κράτους) πλήρωνα γι’ αυτή.   


Επειδή έχω μία ηλικία που δεν μου δίνει την ατομική δυνατότητα δυναμικής αντίδρασης (χωρίς βέβαια να αποκλείω αν ένας Έλληνας έπαιρνε το καλάσνικοφ, ο δεύτερος θα ήμουν εγώ) δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για την διατροφή μου.   


Πιστεύω πως οι νέοι χωρίς μέλλον κάποια μέρα θα πάρουν τα όπλα και στην πλατεία Συντάγματος θα κρεμάσουν ανάποδα τους εθνικούς προδότες όπως έκαναν το 1945 οι Ιταλοί στον Μουσολίνι (πίατσα πορέτο του Μιλάνου)».


Το χρονικό της τραγωδίας


Λίγο πριν τις εννέα το πρωί της Τετάρτης ο ηλικιωμένος που βρισκόταν στη δεξιά πλευρά της πλατείας Συντάγματος, ανάμεσα σε δέντρα, έβγαλε ένα περίστροφο και 
αυτοπυροβολήθηκε μία φορά στο κεφάλι.

Οι περαστικοί που αντιλήφθηκαν το περιστατικό, 
έντρομοι ειδοποίησαν την αστυνομία και το ΕΚΑΒ αλλά δυστυχώς όταν έφτασαν ήταν ήδη αργά για τον άτυχο άνδρα. Η σορός μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό.

Σύμφωνα με δηλώσεις του 
Κώστα Λουράντου, προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, ο άτυχος άνδρας ήταν συνταξιούχος φαρμακοποιός και μέλος του ΦΣΑ έως το 1994 όταν και πούλησε το φαρμακείο του.

Σχετικά Θέματα:

Επεισόδια και προσαγωγές στη συγκέντρωση μνήμης για τον 77χρονο αυτόχειρα στο Σύνταγμα


σχετικα αρθρα