Στην απόφαση να πραγματοποιήσουν τελικά την 48ωρη απεργία την οποία έχουν εξαγγείλει για την Μ. Τρίτη και την Μ. Τετάρτη κατέληξαν τα μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ)  έπειτα από την δίωρη συνεδρίαση με διαφωνίες και λογομαχίες. Προανήγγειλε επιστράτευση με δηλώσεις της η υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου. Η απόφαση της ΠΝΟ δεν αποτέλεσε έκπληξη καθώς χθες οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτεργατών είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις της κυρίας Διαμαντοπούλου.

Στη συνεδρίαση εξετάστηκε το νέο έγγραφο με τις απαντήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης Νπου δόθηκε στους εκπροσώπους της ΠΝΟ αμέσως μετά την συνάντηση που είχαν με την υπουργό Ανάπτυξης, τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη και τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο. 

Βγαίνοντας από τη συνάντηση της Πέμπτης ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, κ. Γ. Χαλάς, είχε χαρακτηριστικά δηλώσει, «είμαστε μακριά από αυτά που ζητάμε».

Η κυρία Διαμαντοπούλου σε ανακοίνωσή της αφήνει εμμέσως πλην σαφώς ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης των λιμενεργατών:

«Η ΠΝΟ με τη σημερινή της ανακοίνωση κρατά όμηρους τους Έλληνες πολίτες, απειλεί  την τουριστική περίοδο και προκαλεί  ζημιά στην οικονομία και την εικόνα της χώρας.

Τρεις Υπουργοί της Κυβέρνησης συζητούσαν επί ώρες με την ΠΝΟ τα θέματα που τους απασχολούν και έδωσαν για μία ακόμα φορά εγγράφως εγγυήσεις για τις προθέσεις και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Για το επίμαχο θέμα του Οίκου του Ναύτου, μάλιστα, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η συζήτηση τη Δευτέρα στο γραφείο του Υπουργού Υγείας» τόνισε και προσέθεσε:

«Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει όλες τις επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες καθώς και το γενικό συμφέρον. Θα το κάνει με κάθε τρόπο.

Για μία ακόμα φορά ζητώ από την Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΝΟ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τις ευθύνες της.

Προσωπικά, τόσο εγώ όσο και οι άλλοι Υπουργοί, είμαστε διαθέσιμοι μέχρι και την τελευταία στιγμή για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή απαραίτητη ενέργεια απαιτηθεί για την άρση του αδιεξόδου».

Προβλήματα στους εκδρομείς του Πάσχα

Νησιώτες, εμπορικοί και τουριστικοί φορείς αλλά και ακτοπλόοι
, έχουν εκφράσει τις έντονες αντιδράσεις τους γι' αυτή την κινητοποίηση των ναυτεργατών, μέσα στην εορταστική περίοδο, και κάνουν λόγο για μεγάλο οικονομικό πλήγμα στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου και σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την οικονομία. 


Την Πέμπτη κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων της ΠΝΟ με την υπουργό Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου, οι εργαζόμενοι έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα αλλάξουν τα ισχύοντα στο ΝΑΤ, δεν θα μειωθεί το εφάπαξ των ναυτικών κι ότι θα έχουν καλύτερες παροχές υγείας μέσω της ένταξης του Οίκου Ναύτου στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).  

Για το θέμα της ευρωπαϊκής υποστήριξης του θέματος της ανεργίας είπε ότι έχει γίνει πρόγραμμα με το υπουργείο Εργασίας ύψους 11,5 εκατ. ευρώ που αφορά την υποστήριξη συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με το εφάπαξ των ναυτικών και ανέφερε ότι από την προηγούμενη φορά υπάρχει συνέχεια και συνέπεια σε όσα συμφωνήθηκαν με την ΠΝΟ.  

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος επέμεινε ότι η ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή και ότι δεν υπάρχει θέμα για τους εργαζόμενους να φοβούνται, καθώς ο οίκος Ναύτου θα παραμείνει ένα ταμείο που θα απευθύνεται στους ναυτικούς, αλλά στο πλαίσιο του ΕΟΠΥΥ.  

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα για κάποια αλλαγή.  Παρόλα αυτά, όπως αποδείχθηκε οι διαβεβαιώσεις δεν έπεισαν τους εργαζομένους, οι οποίοι αποφάσισαν τελικά να μην λύσουν τους κάβους.

Έκκληση της ΕΣΕΕ για αναστολή των κινητοποιήσεων

«Ύστατη έκκληση στην ΠΝΟ -παρά τους λανθασμένους χειρισμούς του αναρμόδιου υπουργείου- να αναστείλει τις εξαγγελθείσες απεργιακές κινητοποιήσεις απευθεύνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικου΄Εμπορίου» σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης.


Ο κ. Κορκίδης προσθέτει ότι το ελληνικό εμπόριο ζητά από την ηγεσία της ΠΝΟ να κατανοήσει ότι «το δίκαιο του ενός δεν μπορεί να είναι η καταστροφή του άλλου» και καλεί τους Έλληνες ναυτικούς να διερωτηθούν εάν η παρούσα περίοδος που διανύουμε είναι κατάλληλη για να δέσουν τα πλοία στα λιμάνια και να προκαλέσουν ανεπανόρθωτα προβλήματα.

«Η ΕΣΕΕ», καταλήγει ο κ. Κορκίδης «ως κοινωνικός εταίρος που διαχρονικά στέκεται δίπλα στο δίκιο του Έλληνα ναυτικού, απορεί γιατί μια έμπειρη συνδικαλιστική οργάνωση, επιμένει να ζητά δεσμεύσεις και υποσχέσεις από την παρούσα κυβέρνηση, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι η οποιαδήποτε προεκλογική συμφωνία δεν έχει συνήθως καμία μετεκλογική αξία».

TAGS