«Πρεμιέρα» για δεύτερη φορά μέσα σε… δέκα ημέρες γίνεται για  το μέτρο της συνταγογράφησης  του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με βάση τη δραστική ουσία των φαρμάκων.    Μια εβδομάδα  μετά την «ανάκληση»  του μέτρου λόγω τεχνικών προβλημάτων που είχαν παρουσιαστεί κατά την ολιγόωρη εφαρμογή του, ο ασφαλιστικός φορέας ανακοίνωσε ότι από σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα 9 Απριλίου αρχίζει η πλήρης εφαρμογή της συνταγογράφησης με δραστική ουσία.

Την ίδια στιγμή, ο ιατρικός κόσμος συνεχίζει τις κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από τον σημερινό αποκλεισμό του
ΕΟΠΥΥ επί της Λεωφόρου Κηφισίας, στο ύψος της HELEXPO, στο Μαρούσι.  

Aπό σήμερα, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους και τις εξετάσεις στα συμβεβλημένα με τον Οργανισμό εργαστήρια. 


Οι εργαστηριακοί γιατροί αποφάσισαν να παγώσουν την πίστωση προς τον ΕΟΠΥΥ, διεκδικώντας την αποπληρωμή οφειλών. 


Σύμφωνα με το μέτρο, οι νοσοκομειακοί γιατροί όπως και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ  -όπου υπενθυμίζεται ότι υπάγονται πλέον οι ασφαλισμένοι των ΙΚΑ, ΟΓ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ-  θα συνταγογραφούν  φάρμακα στους ασθενείς βάσει δραστικής ουσίας και όχι με την εμπορική τους ονομασία. Δεν θα αναγράφουν πχ επάνω στο συνταγολόγιο την αντιβίωση Klaricid αλλά τη δραστική ουσία κλαρυθρομυκίνη, ούτε το χάπι Losec για τη γαστροπροστασία, αλλά την ουσία ομεπραζόλη κοκ.  Τα δέκα πρώτα φάρμακα-ουσίες που ανήρτησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) είναι οι εξής: Κλαριθρομυκίνη, Κεφπροζίλη, Κεφπροζίλη , Αζιθρομυκίνη, Φλουκοναζόλη, Σιπροφλοξασίνη,  Ομεπραζόλη , Λανσοπραζόλη,  Κετιριζίνη,  Μελοξικάμη.  

Την επιλογή του φαρμάκου θα την κάνει πλέον ο φαρμακοποιός, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δώσει στον ασθενή το πιο φθηνό από τα αντίγραφα (γενόσημα) φάρμακα που κυκλοφορεί στη χώρα με την συνταγογραφημένη δραστική ουσία.  
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, όλα τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στην θετική λίστα (πρόκειται για τη λίστα που περιλαμβάνει τα φάρμακα που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία) και αφορούν στις 10 δραστικές ουσίες, έχουν ενσωματωθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ. Για κάθε ομάδα φαρμάκων αναγράφεται η τιμή αναφοράς, που αντιστοιχεί στο φθηνότερο γενόσημο για το οποίο οι ασφαλισμένοι θα καταβάλουν μόνο την συμμετοχή τους.  

Με βάση τις διευκρινήσεις του υπουργείου Υγείας, στην περίπτωση που είτε ο ιατρός είτε ο ασφαλισμένος επιθυμεί αντί για το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο να επιλέξει ακριβότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας, τότε ο ασφαλισμένος θα  καταβάλει στο φαρμακείο εκτός από τη συμμετοχή του και τη διαφορά στην τιμή.