Την απόσυρση της τροπολογίας που αφορά την ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΠΥ ζήτησε εκ νέου η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία αποφάσισε το μεσημέρι, να προχωρήσει κανονικά στην απεργιακή κινητοποίηση την Μ. Τρίτη και την Μ. Τετάρτη. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, από την πλευρά της διαμηνύει, ότι είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, για τη μετακίνηση των ταξιδιωτών και τη μεταφορών των προϊόντων. Σύμφωνα με συνδικαλιστές της ΠΝΟ, από απόψε τα μεσάνυχτα θα υπάρχουν ομάδες περιφρούρησης της απεργίας σε όλο το λιμάνι.
Σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας της συνομοσπονδίας των ναυτικών Γιάννης Χαλάς τόνισε ότι η εκτελεστική επιτροπή επιβεβαίωσε σήμερα την απόφαση που είχαμε πάρει για 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση, απο σήμερα τα μεσάνυχτα έως αύριο τα μεσάνυχτα.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες εννέα ναυτεργατικών σωματείων για παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ σε χθεσινή συνεδρίαση της ΠΝΟ ο κ.Χαλάς τόνισε ότι τα συγκεκριμένα ναυτεργατικά σωματεία δεν λένε τίποτα για την ανάκληση της απεργίας, αλλά έχουν κάποιες ενστάσεις με κάποια άλλα θέματα.

Σε ερώτηση γιατί δεν έγινε σήμερα ψηφοφορία ο κ. Χαλάς απάντησε ότι σημασία έχει ότι επιβεβαιώθηκε η απόφαση της συνομοσπονδίας για την απεργία, ενώ απαντώντας για το ενδεχόμενο επιστράτευσης των ναυτικών τόνισε ότι αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης.

«Τα προβλήματα που αναπτύξαμε στους υπουργούς δεν έχουν λυθεί και δεν υπάρχει κάποια σχετική απόφαση που να μας ικανοποιεί» δήλωσε ο κ. Χαλάς και είπε ότι δεν θα συμμετέχει η συνομοσπονδία στη σχετική συζήτηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 15:00 το μεσημέρι.

Ήδη η προαναγγελία της απεργίας έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, καθώς πολλοί ταξιδώτες έχουν ήδη μεταφέρει τα ακτοπλοϊκά εισιτήριά τους σε άλλες ημέρες, ενώ υπάρχουν και ακυρώσεις σε ξενοδοχεία.

Χαρακτηριστική είναι η δραματική έκκληση για αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων έστω και στο «παρά πέντε», που απευθύνει σήμερα ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς. 

Σύμφωνα
με τους εμπόρους του Πειραιά, η προγραμματισμένη απεργία για Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη «δεν πλήττει μόνο την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων, δίνοντας τη χαριστική βολή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του εμπορίου, του τουρισμού και της γεωργίας, στερεί παράλληλα την ανάγκη και τη χαρά χιλιάδων ταξιδιωτών και νησιωτών, να επισκεφθούν τις οικογένειές τους, τους γονείς τους, να κάνουν Ανάσταση και να προσκυνήσουν στην εκκλησία του χωριού τους».

Εσωτερική «διαμάχη» στα ναυτεργατικά σωματεία 


πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού Αντώνης Νταλακογιώργος επεσήμανε σήμερα το πρωί της Δευτέρας ότι η απόφαση για την 48ωρη απεργία των ναυτεργατών δεν έχει αλλάξει και ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ αναμένεται να συνεδριάσει μόνο αν προκύψει κάτι πολύ σημαντικό ή βελτιωμένο από πλευράς της κυβέρνησης.

Ήδη, από χθες, Κυριακή, μετά τη συνάντηση της ΠΝΟ με την Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γ.Χαλάς δήλωνε: «Δεν μείναμε ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις του υπουργείου, αλλά θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή». Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι άλλων σωματείων δήλωναν ότι η πρόταση της κ. Διαμαντοπούλου είναι βελτιωμένη και θα πρέπει να εξεταστεί.

Ωστόσο, συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ την Κυριακή για να ληφθεί απόφαση για την απεργία δεν πραγματοποιήθηκε. Όπως καταγγέλλουν 9 σωματεία του κλάδου, η συνεδρίαση άρχισε, αλλά διεκόπη μετά από παρέμβαση του ΠΑΜΕ.

«Συμμεριζόμενοι το κοινωνικό αίσθημα του συνόλου των συνανθρώπων μας, αποφασίστηκε η εκτελεστική επιτροπή να συνεδριάσει για να επανασυζητήσει και να επανεκτιμήσει τα αποτελέσματα της συνάντησης, παρόλη την απόσταση που μας χωρίζει από τη ρεαλιστική λύση των αιτημάτων.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΝΟ εισέβαλαν στον χώρο της συνεδρίασης, ναυτικοί, μέλη του ΠΑΜΕ, με αποτέλεσμα την βίαιη διακοπή της συνεδρίασης και την αποχώρηση των εννέα από τα δεκατέσσερα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής με συνέπεια να μην πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση.

Θεωρούμε απαράδεκτη την εισβολή μελών μιας παρατάξεως στο χώρο όπου ελάμβανε μέρος η συνεδρίαση, για να μας επιβάλλουν "δημοκρατικά" τις θέσεις τους και τον τρόπο της συζητήσεως.

Καταγγέλλουμε την κατ' εξακολούθηση υιοθέτηση παρόμοιων τακτικών» τονίζουν τα 9 σωματεία.

Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση 


Με επιστράτευση προειδοποιεί τους απεργούς ναυτεργάτες η κυβέρνηση καθώς στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά την κυβερνητική σύσκεψη της Κυριακής υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο επισημαίνεται ότι η πραγματοποίηση της απεργίας είναι αδικαιολόγητη.

Στη σύσκεψη που ακολούθησε την άκαρπη συνάντηση της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου με εκπροσώπους της ΠΝΟσημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου και τονίζεται ότι είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον και να διασφαλίσει την ομαλαή εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών.
Σχετικά Θέματα:

Διαμαντοπούλου: Έως και την τελευταία στιγμή θα εφαρμοστούν οι κυβερνητικές αποφάσεις

Ναυάγιο στη θυελλώδη συνάντηση με την ΠΝΟ - Άκαμπτοι οι ναυτεργάτες, μπλοκάρουν τα πλοία