Αναφορά με την οποία ζητά να ενημερωθεί για τη βραδύτητα της πορείας των ερευνών κατέθεσε σήμερα η δικηγόρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου προκειμένου να ενημερωθεί για την βραδύτητα της πορείας των ερευνών σχετικά με την μηνυτήρια αναφορά που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει τον περασμένο Ιούλιο για τα επεισόδια της 29ης Ιουνίου στην πλατεία Συντάγματος. Ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι εννέα μήνες έχουν περάσει από την μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, και η Δικαοσύνη δεν έχει παρέμβει αποτελεσματικά για την ποινική δίωξη, τιμωρία και αποτροπή παρόμεοιων πράξεων

Ανέφερε επίσης ότι το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν καταγγελθεί δημόσια και επίσημα από πολίτες και επίσημους φορείς αλλά και έχουν μεταδοθεί από τα ΜΜΕ «περιστατικά ακραίας, αδικαιολόγητης, εγκληματικής αστυνομικής βίας σε βάρος απλών πολιτών και ειρηνικών διαδηλωτών με χρήση όπλων (γκλομπ, βομβίδες κρότου - λάμψης κ.λπ.), αλλά και με ιδιαίτερα επικίνδυνα για τη υγεία των πολιτών και το περιβάλλον χημικά δακρυγόνα και ασφυξιογόνα τα οποία είναι επικίνδυνα».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει ότι επανέρχεται μετά από εννέα μήνες, ζητώντας για άλλη μία φορά «την αποτελεσματική παρέμβαση της Δικαιοσύνης προς προστασία των πολιτών από εις βάρος τους επιθέσεις, με σωματική βία, όπλα και χημικές ουσίες» οι οποίες όπως σημειώνει όχι μόνον προκαλούν επικίνδυνους τραυματισμούς, τελευταίο θύμα των οποίων υπήρξε ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος Μάριος Λώλος, αλλά και παρεμποδίζουν μέχρι πλήρους ασφυξίας, τη δίκαιη διαμαρτυρία. 

Στη σημερινή του αναφορά επίσης ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «η μη αποτελεσματική παρέμβαση της Δικαιοσύνης και της Πολιτείας μέχρι σήμερα είναι πρόδηλο ότι έχει ενισχύσει το αίσθημα ατιμωρησίας των δραστών και έχει οδηγήσει σε νέα φαινόμενα βίας, καταστολής και θυματοποίησης πολιτών, με θύματα ακόμη και ιστορικά πρόσωπα της σύγχρονης Ελλάδας, όπως ο Μανώλης Γλέζος και ο Μίκης Θεοδωράκης, που υπέστησαν ανηλεή επίθεση με χημικά στις 12.2.2012».

Κλείνοντας την αναφορά του ο κ. Τσίπρας, τονίζει ότι ενώ κορυφώνονται η αστυνομική βία και κυβερνητική ασυδοσία ζητά «για άλλη μια φορά την αποτελεσματική διερεύνηση και τιμωρία αυτών των συμπεριφορών, τόσο ως προς αυτούς που διαπράττουν όσο και ως προς αυτούς που διατάσσουν τέτοιες επιθέσεις».