Ένα ιδιαιτέρως αιχμηρό αλλά ταυτόχρονα αληθινό ρεπορτάζ για τα ρουσφέτια των πολιτικών προς τους πολίτες δημοσιοποίησαν οι New York Times, φιλοξενώντας τόσο δηλώσεις βουλευτών όσο και πληροφορίες του Παρατηρητηρίου για τη Διαφθορα.
Το ελληνικό ρουσφέτι, λένε οι New York Times, έχει τις ρίζες του στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ δεν έχει εξαλειφθεί ακόμα και μετά την απελεύθερωση της Ελλάδας.

"Κανείς θα περίμενε ότι με τα όσα συμβαίνουν τα πράγματα θα άλλαζαν", σχολιάζει η εφημερίδα για να προσθέσει:

"Όμως τίποτα δεν έχει αλλάξει. Πάνω από 90 τροπολογίες στον προϋπολογισμό έχουν κατατεθεί προκειμένου να εξυπηρετηθούν χάρες βουλευτών πριν τη διάλυση της Βουλής.

Ωστόσο, ο τεχνοκράτης Παπαδήμος αρνείται πεισματικά και έχει δώσει εντολή να περάσουν όσες εξυπηρετούν το πρόγραμμα που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα".

Οι πολιτικοί που έχουν χτίσει την πολιτική τους καριέρα πάνω στα ρουσφέτια είναι ο βασικός λόγος που δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ το σύστημα στην Ελλάδα. "Το ρουσφέτι τους ανέδειξε και τους εξασφάλισε υποστηρικτές", λέει στους New York Times o Κώστας Μπακούρης, επικεφαλής του Αθηναϊκού Γραφείου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

"Το να τους ζητήσουμε να αλλάξουν, σημαίνει ότι τους ζητάμε να αυτοκτονήσουν πολιτικά", προσθέτει ο κ. Μπακούρης.

Το δημοσίευμα μάλιστα φιλοξενεί πρόσφατες δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου στο Γαλλογερμανικό τηλεοπτικό κανάλι Arte, όπου είχε πει:

"Στην Ελλάδα, ο σταυρός προτίμησης πουλιέται για μια θέση στο Δημόσιο. Κανείς δεν έχει τολμήσει να αλλάξει το σύστημα, αλλά έχει έρθει η ώρα, πια".

Επιμέλεια: Άγγελος Ανδρέου