Σε 636.188 ανέρχεται το τακτικό προσωπικό στο Δημόσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης -μέχρι τις 9 Απριλίου του 2012-, που γνωστοποίησε σε συνέντευξη Τύπου ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Ρέππας.   Παράλληλα, 49.546 υπάλληλοι εργάζονται ως έκτακτοι, και 20.242 με άλλες μορφές εργασίας.  

Ο κ. Ρέππας, χαρακτήρισε ως εφικτό στόχο τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015, λέγοντας ότι η μείωση κινείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς

Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην πρώτη απογραφή οι υπάλληλοι ήταν 768.000, και σήμερα είναι 712.000. Στο διάστημα αυτό προσλήφθηκαν περίπου 22.000 από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Τα προγράμματα αναδιάρθρωσης στους φορείς του δημοσίου και τις ΔΕΚΟ μπορεί να οδηγήσουν και σε απολύσεις προσωπικού. Αυτό τόνισε τη Μ. Τρίτη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Δημ. Ρέππας, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του Μητρώου Μισθοδοτούμενων του Δημοσίου Τομέα, σημειώνοντας ότι η τρόικα έχει ζητήσει απομακρύνσεις προσωπικού στο πλαίσιο των εν λόγω προγραμμάτων σε νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου. «Αυτά τα προγράμματα μπορούν να δώσουν αποτελέσματα και προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Ρέππας είπε ότι μέχρι πρότινος η χώρα δεν διέθετε στοιχεία για τους απασχολούμενους του δημοσίου, γεγονός που δημιουργούσε κακή εικόνα για το κράτος εντός και εκτός Ελλάδας. Μάλιστα, εξήρε τη συμβολή του κ. Ι. Ραγκούση στην απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία έγινε η βάση για όλες τις κατοπινές ενέργειες του υπουργείου.

Οπως είπε, αυτή η νέα βάση δεδομένων, δηλαδή το Μητρώο Μισθοδοτούμενων του Δημοσίου θα επικαιροποιείται καθημερινά με ευθύνη των διευθυντών προσωπικού, παρέχοντας πλήρη και ακριβή ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία για τους υπαλλήλους των υπουργείων, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ, ενώ κάθε εργαζόμενος θα έχει το δικό του ψηφιακό προφίλ, με περίπου 75 παραμέτρους. 

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Ρέππας, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασίας ταυτοποίησης των στοιχείων που θα οδηγήσουν στην τελική διασταύρωσή τους με τη βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, προς διόρθωση ορισμένων αποκλίσεων.

Ο κ. Ρέππας έδωσε τα εύσημα σε μία σειρά στελεχών του υπουργείου που εργάστηκαν σκληρά εκτός ωραρίου και δίχως αμοιβή, ακόμη και από τα σπίτια τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, ενώ έκανε τιμητική μνεία και στον κ. Θ. Καρούνο, που στήριξε την προσπάθεια «εξηλεκτρονισμού» του κράτους από την πρώτη στιγμή. Σημειωτέον ότι το Μητρώο Μισθοδοτούμενων έγινε εκ των ενόντων, χωρίς έξοδα και με προσωπική εργασία στελεχών του δημοσίου.