Tην παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένης Ράικου προκάλεσαν οι καταγγελίες για επιβλαβή ουσία που φέρεται να εντοπίστηκε σε παρτίδα αναψυκτικών της Coca- Cola. Με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», η κυρία  Ράικου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να διακριβωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και να εντοπιστεί αν προκύπτει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από το ενδεχόμενο ύπαρξης επιβλαβούς ουσίας, στην επίμαχη παρτίδα του αναψυκτικού, ή από υποβαθμισμένο ποιοτικά προϊόν.

Το δημοσίευμα επικαλούμενο δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ, ανέφερε ότι έπειτα από καταγγελίες καταναλωτών εντοπίστηκαν κουτιά αναψυκτικών που περιείχαν τύπους της ουσίας διχλωροφαινόλης.

Πρόκειται για ένα χλωριωμένο παράγωγο της φαινόλης με μοριακό τύπο C6H4Cl2O. Η 2,4-DCP χρησιμοποιείται κυρίως ως ενδιάμεσο για την παρασκευή του ζιζανιοκτόνου 2,4 διχλωροφαινοξυοξεϊκού οξέος (2,4-D). Εάν είναι υγρό (λιωμένο) το 2,4-DCP απορροφάται εύκολα από το δέρμα και η επαφή με μεγάλες ποσότητες μπορεί να αποβεί μοιραία. Εάν είναι στερεό, το 2,4-DCP δεν απορροφάται εύκολα μέσω του δέρματος, αλλά προκαλεί κυρίως στιγμιαία νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική βλάβη και ανεπάρκεια άλλων οργάνων.

Κατά το δημοσίευμα, κανείς δεν γνωρίζει πώς αναμείχθηκε αυτή η ουσία στο αναψυκτικό, που παράγεται στην Κρήτη.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι παρά έγκαιρες προσπάθειες του ΕΦΕΤ, προκειμένου να αποσυρθούν τα κουτιά Coca-Cola classic (όχι light και Zero) και Sprite, φαίνεται πως καταναλώθηκαν περίπου 100.000 μονάδες.

Επισημαίνεται επίσης ότι έως σήμερα, 50 ημέρες από την 21η Φεβρουαρίου, οπότε ο ΕΦΕΤ ανακάλυψε επικίνδυνα αναψυκτικά της Coca-Cola και της Sprite σε όλη τη χώρα, η εταιρεία εμφιάλωσης Coca-Cola 3E δεν έχει στείλει ακόμα τα τελικά στοιχεία των αποσύρσεων των επίμαχων προϊόντων.

Τονίζεται, επίσης, στο δημοσίευμα ότι κατά πληροφορίες η εταιρεία δεν είναι σε θέση να δικαιολογήσει σε ποιες περιοχές καταναλώθηκε το 12% της συνολικής ποσότητας που αντιστοιχεί σε περίπου 100.000 κουτιά πανελληνίως.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ο ΕΦΕΤ έχει δεσμεύσει και απαιτεί την καταστροφή 150 τόνων ζάχαρης από το Βέλγιο και τη Βουλγαρία, ζάχαρη την οποία η εταιρεία χρησιμοποίησε στα αναψυκτικά της. Κι αυτό παρά την αρχική απροθυμία της εταιρείας να πράξει κάτι τέτοιο, λόγω της μεγάλης αξίας της ποσότητας.

Η απάντηση της Coca Cola 

Σε ανακοίνωση της η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε ποτέ κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, ενώ συνεργάστηκε με τον ΕΦΕΤ για την απόσυρση των προϊόντων: 

"Σε απάντηση ανακριβoύς δημοσιεύματος που εμφανίστηκε σε έντυπο της Κυριακής, η Coca-Cola Τρία Έψιλον διαβεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό ότι δεν υπήρξε ποτέ ζήτημα δημόσιας υγείας αναφορικά με προϊόντα της.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας η Coca-Cola Τρία Έψιλον επισημαίνει  τα εξής:

Συγκεκριμένοι κωδικοί προϊόντων της, οι οποίοι δεν πληρούσαν τα αυστηρά εσωτερικά κριτήρια ποιότητας της Coca-Cola Τρία Έψιλον, ανακλήθηκαν προληπτικά το Φεβρουάριο λόγω μη αποδεκτής γεύσης. Οι συγκεκριμένοι κωδικοί προϊόντων δεν ενείχαν οποιοδήποτε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.  Το γεγονός αυτό έχει επιβεβαιωθεί από εργαστηριακές εξετάσεις από το Γενικό Χημείο του Κράτους, καθώς και πιστοποιημένους διεθνείς και ελληνικούς επιστημονικούς φορείς.

Από την πρώτη στιγμή, η Coca-Cola Τρία Έψιλον, με δική της πρωτοβουλία, ενημέρωσε σχετικά και συνεργάστηκε πλήρως με τον αρμόδιο κρατικό φορέα ΕΦΕΤ για την απόσυρση των συγκεκριμένων κωδικών προϊόντων από τους πελάτες της. Η ενημέρωση της Coca-Cola Τρία Έψιλον προς το καταναλωτικό κοινό ήταν άμεση, συνεχής και με απόλυτη διαφάνεια (ανακοινώσεις/δελτία τύπου της στις 21 και στις 24 Φεβρουαρίου)"

 

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον λειτουργεί εδώ και 43 χρόνια στην Ελλάδα με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στο καταναλωτικό κοινό. Η ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων της αποτελούν τη σημαντικότερη υποχρέωσή της απέναντι στα εκατομμύρια των Ελλήνων που την τιμούν με την εμπιστοσύνη τους.