Ρεπορτάζ για το ανταλλακτικό σύστημα πληρωμών που έχει συσταθεί από πολίτες στο Βόλο φιλοξενεί το BBC. Το βρετανικό δίκτυο κάνει λόγο για επιστροφή στο αρχαίο σύστημα ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών λόγω της οικονομικής στενότητας που δεν επιτρέπει σε πολλούς Έλληνες να πληρώνουν με ευρώ για τις αγορές τους. Σημειώνεται ότι στο σύστημα των λεγόμενων ΤΕΜ (Τοπικών Εναλλακτικών Μονάδων) συμμετέχουν πλέον περίπου 800 πολίτες που αγοράζουν από κοσμήματα και τρόφιμα έως ηλεκτρικά είδη και ρούχα, προσφέροντας ως αντάλλαγμα από μαθήματα χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή έως μαθήματα γιόγκα, με κάθε προϊόν και υπηρεσία να αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη αξία ΤΕΜ, ίση με την αξία τους σε ευρώ.

Ο δήμαρχος του Βόλου σημειώνει ότι το ευρώ δεν απειλείται από τις ΤΕΜ αλλά προσθέτει ότι τα δύο συστήματα μπορούν να λειτουργούν παράλληλα.

Ο ανταποκριτής του BBC σχολιάζει ότι μπορεί το ευρώ να μην εξαφανιστεί στο Βόλο, αλλά η πόλη έχει βρει έναν εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης, «ένα απλό σύστημα αντιπραγματισμού που ανταλλάσει την απελπισία με την ελπίδα».

Σχετικό Θέμα: 
Η πρώτη ανταλλακτική αγορά στο Βόλο!


Πηγή: skai.gr
TAGS