Να ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου ζήτησε από τους συναδέλφους του ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, στις περιπτώσεις καταλήψεων δημοσίων κτιρίων εάν οι καταληψίες αρνούνται να εγκαταλείψουν το χώρο ή παραμένουν σε αυτόν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή έχουν προηγηθεί φθορές. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες παρήγγειλε στους συναδέλφους του να παρεμβαίνουν άμεσα σημειώνοντας ότι οι κατά τόπους εισαγγελείς πρέπει να αξιολογούν εάν οι πρυτανικές αρχές των Πανεπιστημίων, οι υπεύθυνοι των δημοσίων κτιρίων κ.λπ. δείχνουν ανοχή σε παρόμοιες καταστάσεις και εάν, εξ' αυτού του λόγου, διαπράττουν το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός απέστειλε σήμερα έγγραφη παραγγελία του στους προϊσταμένους των εισαγγελιών Εφετών της χώρας στην οποία επισημαίνεται ότι «τα τελευταία έτη, παρουσιάζεται συχνά το φαινόμενο της καταλήψεως διαφόρων χώρων στους οποίους στεγάζονται και λειτουργούν υπηρεσίες του Δημοσίου ή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Αποτέλεσμα των καταλήψεων αυτών είναι η διακοπή της λειτουργίας των υπηρεσιών αυτών ή η διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η κατάληψη και η συνακόλουθη διακοπή λειτουργίας ή διατάραξη ενεργείται είτε με την παράνομη, δηλαδή παρά τη θέληση της υπηρεσίας είσοδο, είτε με τη νόμιμη είσοδο πολιτών στους παραπάνω χώρους και την εν συνεχεία άρνησή τους να τους εγκαταλείψουν, παρά την αντίθετη θέληση της υπηρεσίας, η οποία (θέληση) δηλώνεται από το νόμιμο εκπρόσωπο ή από αρμόδιο (εντεταλμένο) υπάλληλό της».

Ο κ. Τέντες διευκρινίζει ότι η αντίθετη θέληση «μπορεί να είναι είτε ρητή είτε σιωπηρή, να συνάγεται δηλαδή συμπερασματικά από τη συμπεριφορά των εκπροσώπων των υπηρεσιών».

Όμως, όλα αυτά, σημειώνει ο κ. Τέντες, συνιστούν το πλημμέλημα της διατάραξης οικιακής ειρήνης, το οποίο διώκεται αυτεπάγγελτα. Δηλαδή, η άσκηση ποινικής δίωξης για το επίμαχο αδίκημα δεν προϋποθέτει την προηγούμενη κατάθεση μήνυσης, αλλά οι εισαγγελικές αρχές μπορούν να παρέμβουν από μόνες τους και να ακολουθούν την αυτόφωρη διαδικασία, επισημαίνει ο κ. Τέντες.

Επομένως είναι «αυτονόητη η παρέμβασή σας, μέσω των αστυνομικών αρχών, τόσο για τη βεβαίωση των εγκλημάτων όσο και για την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών τους» τονίζει.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει ο κ. Τέντες, «πρέπει να ζητείται η συμβολή των προϊσταμένων των δημοσίων υπηρεσιών προκειμένου: α) να διευκρινίζεται η συνδρομή κρίσιμων στοιχείων, όπως η δήλωση της αντιθέσεως των υπηρεσιών στην παραμονή των δραστών στους χώρους τους ή η διακοπή ή διατάραξη της ομαλής λειτουργίας τους και β) να εντοπίζεται η ταυτότητα των δραστών ή τουλάχιστον όσων πρωταγωνιστούν στις καταλήψεις, η οποία κατά κανόνα είναι γνωστή σε αυτούς».

Σε σοβαρές περιπτώσεις και «ιδίως όταν οι δράστες αρνούνται επιμόνως να απομακρυνθούν ή οι καταλήψεις έχουν μεγάλη διάρκεια ή συνοδεύονται και από άλλες παράνομες πράξεις, όπως φθορές κ.λπ.», επιβάλλεται να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία, υπογραμμίζει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρεται και στις ευθύνες που έχουν οι πρυτανικές αρχές και όσοι είναι επικεφαλής δημοσίων κτιρίων (υπουργείων, οργανισμών κ.λπ.), αλλά και στην άρση του ακαδημαϊκού ασύλου.

«Η μεγάλης διάρκειας ανοχή των καταλήψεων από τους εκπροσώπους των υπηρεσιών ή τους αρμοδίους υπαλλήλους ή μη συνεργασία τους για τη διακοπή των καταλήψεων πρέπει να αξιολογείται, προκειμένου να κρίνεται κάθε φορά αν συντρέχει περίπτωση παραβάσεως καθήκοντος (άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα), αφού αυτοί έχουν την υποχρέωση να διασφαλίζουν την ακώλυτη λειτουργία των υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών και το δημόσιο εν γένει συμφέρον» γράφει.

Για το πανεπιστημιακό άσυλο, ο κ. Τέντες επισημαίνει: «Σημειωτέον ότι με την παράγραφο 3 του άρθρου 3 του Ν. 4009/2011 καταργήθηκαν οι διατάξεις που καθιέρωναν το ακαδημαϊκό άσυλο, με την παράγραφο 2 δε του ίδιου άρθρου ορίσθηκε ότι στις αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία. Επομένως, όσα εκτίθενται ανωτέρω ισχύουν και για τις καταλήψεις όλων ανεξαιρέτως των καταστημάτων ή χώρων των ΑΕΙ».

Σκληρή ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

«Μετά τον Δήμαρχο Αθήνας και την κυβέρνηση που απειλούν με την απαγόρευση των διαδηλώσεων, τώρα έρχεται ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες και προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους με καταστολή όταν πραγματοποιούν καταλήψεις διάφορων κτιρίων, αντιδρώντας απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική. Όλα αυτά εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο για να θωρακίσει η αστική τάξη την εξουσία των μονοπωλίων» ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

«Τα μονοπώλια με το υπηρετικό τους προσωπικό, τα κόμματα της πλουτοκρατίας, την δικαιοσύνη, τις δυνάμεις καταστολής επιχειρούν να σταματήσουν, να βάλλουν εμπόδια στο ταξικό εργατικό κίνημα, που οργανώνει την πάλη των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μεγάλο κεφάλαιο που ισοπεδώνουν τη ζωή και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.

Το ΠΑΜΕ δεν τρομοκρατείται, δεν κάνει βήμα πίσω. Καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους ακόμα πιο μαζικά, πιο μαχητικά, πιο αποφασιστικά, να μπουν στη μάχη της οργάνωσης της πάλης. Στους χώρους δουλειάς συλλογικά να αποφασίζουν, να οργανώνονται, να δημιουργούν παντού επιτροπές. Το ΠΑΜΕ θα αξιοποιεί κάθε μορφή πάλης και αγώνα που θα αποφασίζουν οι εργαζόμενοι. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε την άδεια καμιάς κυβέρνησης, κανενός μηχανισμού και υπηρεσίας για το πώς και με ποια μορφή θα απαντάμε κάθε φορά απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα. Αντεπίθεση για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Οι εργαζόμενοι να καταδικάσουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας και του Ευρωμονόδρομου» καταλήγει η ανακοίνωση.