Κατανυκτική ατμόσφαιρα και περισυλλογή επιτάσσουν οι ημέρες του Πάσχα, όμως η ελληνική παράδοση διαθέτει κάτι περισσότερο από αυτό: Φαντασία και μικρές δόσεις χιούμορ. Το newpost.gr με αφορμή τις Άγιες ημέρες που διανύουμε, ξεκινάει μια μικρή περιπλάνηση σε διάφορα μέρη της χώρας για να ανακαλύψει τα έθιμα αυτά που κάνουν τη διαφορά. Τα αερόστατα του Λεωνιδίου

Από τα πιο γνωστά έθιμα που κάθε χρόνο μαγνητίζει τα βλέμματα μικρών και μεγάλων είναι αυτό του Λεωνιδίου. Το Μεγάλο Σάββατο διεξάγεται ένας άτυπος διαγωνισμός ανάμεσα στους πιστούς, καθώς απελευθερώνουν αερόστατα στον ουρανό. Σκοπός είναι να ανέβουν τόσο ψηλά, μέχρι να χαθούν στη Γαλιώρα, τη θάλασσα ή τους Τρεις Μύλους. Υπάρχουν βέβαια κι αυτοί που δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά, ειδικά όσοι δεν έχουν κάνει εξάσκηση με τον χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα, με τα αερόστατα να παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος. Γι' αυτούς κρατείται ειδικός κατάλογος «ντροπής», αλλά έχουν πάντα το δικαίωμα να πάρουν το αίμα τους πίσω την επόμενη χρονιά… Οι λάκκοι της Λειβαδιάς

Το "Πάσχα της Λειβαδιάς" είναι από τα πιο ζωντανά έθιμα της χώρας, καθώς υποστηρίζεται με θέρμη από τους νέους του χωριού που κάνουν ό,τι μπορούν για να το κρατήσουν στο ακέραιο. Πριν ανατείλει ο Θεός τη μέρα του, την Κυριακή του Πάσχα οι Λειβαδίτες σκάβουν λάκκους και ανάβουν φωτιές με τη λαμπάδα της Ανάστασης. Το αποτέλεσμα είναι ένα πυκνό σύννεφο καπνού που εξαπλώνεται σε όλη την πόλη και διατηρείται μέχρι το απόγευμα μέχρι να φαγωθεί και το τελευταίο κότσι από τα εκατοντάδες αρνιά που ψήνονται στους λάκκους.

Ο επιτάφιος της Πάρου

Στην Πάρο, τον επιτάφιο τον έχουν για… λεωφορείο! Η περιφορά του Επιταφίου της Μάρπησσας κρατάει για ώρες, αφού κάνει ούτε λίγο ούτε πολύ… δεκαπέντε στάσεις. Οι στάσεις αυτές δεν γίνονται για να ξεκουραστούν οι νεωκόροι, αλλά για να φωτιστεί ένα σημείο του βουνού. Μάλιστα σε κάθε σημείο γίνεται αναπαράσταση διάφορων σκηνών από τη ζωή του Ιησού από τους μικρούς Παριανούς όπου ντύνονται Ρωμαίοι ή μαθητές του Χριστού.

Οι γέροντες της Αράχωβας

Μια καλή ευκαιρία για ένα δωρεάν τέστ κοπώσεως είναι η Δευτέρα του Πάσχα για τους ηλικιωμένους της Αράχωβας. Οι έχοντες πατήσει τα (δεύτερα) "-ήντα" ξεκινούν αγώνα δρόμου, με αφετηρία την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και τερματισμό στον λόφο. Όσοι έχουν καλά αποτελέσματα μπορούν να απολαύσουν για ανταμοιβή άφθονο κρασί, ενώ τη σκυτάλη παίρνουν οι χοροί αλλά και τα κλέφτικα αγωνίσματα, όπως το σήκωμα της πέτρας. Τα Μαζίδια της Καβάλας

Αν βρεθείτε την Τρίτη του Πάσχα στις Ελευθερές της Καβάλας, σίγουρα θα δείτε δεκάδες πιστών να σχηματίζουν πομπή, όπου κρατούν εικονίσματα. Πρόκειται για τα γνωστά "Μαζίδια" καθώς οι πιστοί μεταφέρουν τα εικονίσματα από τη Βυζαντινή Εκκλησία του Αγίου Ταξιάρχη στο εξωκλήσι των Αγίων Ραφαήλ, Ειρήνης και Νικολάου. Εκεί οι πιστοί προσεύχονται για να έχουν μια καλή σοδειά και εύφορες καλλιέργειες και μετά επιστρέφουν στον Άγιο Ταξιάρχη. Αμέσως μετά, ξεκινάει ο χορός, με πρωτοχορευτή τον ιερέα.

Γκόθικ ατμόσφαιρα στη Μάνη

Ένα από τα πιο ανατριχιαστικά έθιμα, η Λιτανεία, λαμβάνει χώρα τη Δευτέρα του Πάσχα στη Μάνη. Εκεί, οι ιερείς και οι πιστοί, κρατώντας εικόνες και σταυρούς κάνουν το γύρο του χωριού και καταλήγουν στο νεκροταφείο. Εκεί, τους περιμένουν οι συγγενείς των νεκρών, όπου ανθοστολίζουν τους τάφους με πασχαλιάτικα κουλούρια και αβγά. Μάλιστα, σε όσους απεβίωσαν λίγο πριν το πάσχα τοποθετούνται κουλούρια σε μέγεθος μεγάλου χωριάτικου ψωμιού, που λέγονται δοξάρια.

Ξύδι με αράχνη στην Κορώνη

Την Μεγάλη Παρασκευή, οι πιστοί στην Κορώνη πενθούν για τη Σταύρωση του Χριστού με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Εκείνη την ημέρα, δεν μαγειρεύουν και δεν τρώνε. Απλώς, πίνουν τρεις γουλιές από ένα ποτήρι με ξύδι και λίγη αράχνη, για να δείξουν τη μετάνοια τους για την προδοσία εναντίον του Χριστού.

Η βουτιά στην Κέρκυρα

Όχι δεν θα πούμε για το έθιμο με τις κανάτες που είναι ήδη γνωστό τοις πάσι. Αυτό που λίγοι ξέρουν, είναι ένα έθιμο ξεκαρδιστικό, τουλάχιστον για όσους δεν πέσουν θύματα του… Πρόκειται για το έθιμο της Μαστέλας, όπου στο παλιό εμπορικό της πόλης τοποθετείται ένα μισοβάρελο στολισμένο με κορδέλες. Μέσα καλούνται να ρίξουν οι περαστικοί κέρματα για το καλό. Όμως, με την πρώτη καμπάνα της Ανάστασης, όποιος βρεθεί να περνάει μπροστά από το μισοβάρελο, τον ρίχνουν μέσα με το ζόρι για να μαζέψει τα λεφτά!

Και τα έθιμα δεν έχουν τελειωμό… Σκεφτείτε μόνο τον ρουκετοπόλεμο στη Χίο, τον Λάζαρο στη Σαντορίνη, τον Επιτάφιο στο Λιτόχωρο και τόσα άλλα. Η ελληνική παράδοση βρίθει τέτοιων εθίμων και μας καλεί σιγά σιγά να τα ανακαλύψουμε.

Καλές γιορτές!

Άγγελος Ανδρέου