Είναι κοινή πεποίθηση ότι οι Έλληνες παρά την οικονομική κρίση, βγαίνουν έξω συχνά, πίνουν, διασκεδάζουν μέχρι πρωίας και επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο ότι είναι ο «λαός του κεφιού». Παρόλα αυτά δεν λαμβάνεται υπόψιν το γεγονός πως τα νυχτερινά μαγαζιά, προκειμένου να κρατήσουν την πελατεία τους, καταφεύγουν σε λύσεις που ισοδυναμούν με επαγγελματική... αυτοκτονία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νυχτερινό κέντρο «Παραλία live», που έχει φτάσει στο σημείο να προσφέρει ποτό με 5 ευρώ! Και δεν είναι το μόνο νυχτερινό κέντρο που φτάνει σε αυτή τη λύση ανάγκης, προκειμένου να μην προβεί σε απολύσεις ή ακόμη χειρότερα στο «λουκέτο».


Το «κούρεμα» στη νύχτα δεν έχει τέλος...
Τα περισσότερα νυχτερινά μαγαζιά ανοίγουν πλέον μόνο Παρασκευοσαββατοκύριακα και «γεμίζουν» κόσμο με προσφορές. Φοιτητικά μπουκάλια, ειδικές προσφορές, ποτό - φαγητό στη μισή τιμή. Αυτή είναι η νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε στους αθηναϊκούς χώρους διασκέδασης ένεκα της κρίσης. Την ίδια τακτική ακολουθούν πλέον και στη Θεσσαλονίκη, την πόλη της διασκέδασης. Οι εποχές που τα λουλούδια έρρεαν άφθονα, τα πρώτα τραπέζια - πίστα έκαναν λογαριασμούς - «φωτιά» και τα κονέ για να κλείσεις τραπέζι ήταν απαραίτητα, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Οι επιχειρηματίες αναπολούν τους ένδοξους καιρούς που γνώρισε η νυχτερινή διασκέδαση και κλείνουν τα μαγαζιά τους το ένα μετά το άλλο. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ο τζίρος τους έχει πέσει κάτω από το 50% μέσα σε έναν χρόνο και η «κατρακύλα» της νύχτας συνεχίζεται... Πολλοί είναι μάλιστα εκείνοι που πάνε στα μπουζούκια και πληρώνουν με... κέρματα! Καθιερώθηκε επίσης, λόγω μικρής προσέλευσης του κόσμου στα κέντρα, η λεγόμενη «Κυριακή του λαού», ημέρα κατά την οποία μπορεί κάποιος θαμώνας νυχτερινού κέντρου να πληρώσει μόλις 30 ευρώ για φαγητό και ποτό... μετά μουσικής!


Τα νυχτοκάματα της πείνας
Η συγκεκριμένη κατάσταση προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις. Τα νυχτοκάματα των τραγουδιστών, που άλλοτε προκαλούσαν ίλιγγο από τα πολλά μηδενικά, πλέον δεν υπάρχουν. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Τραγουδιστών Δημήτρης Κοντογιάννης εξηγεί πως «η ανεργία στον κλάδο των ελλήνων τραγουδιστών έχει χτυπήσει 50%»! Επιχειρηματίες και τραγουδιστές αμφότεροι «χορεύουν» πλέον στους ρυθμούς της οικονομικής κρίσης. «Όποιος δεν τα φέρνει, φεύγει» είναι η μόνιμη ατάκα των επιχειρηματιών. Δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού παραδέχονται πως οι εποχές λιτότητας που διανύουμε, έχουν ρίξει κατά πολύ το κασέ τους.

Η Δέσποινα Βανδή είχε εξομολογηθεί πρόσφατα σε τηλεοπτική της εμφάνιση πως πλέον δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει τα show που έκανε κάποτε επί πίστας, αφού τους χορευτές που την πλαισίωναν «τσεκούρωσε» η κρίση. Τα μπαλέτα είναι πλέον είδος πολυτελείας στα νυχτερινά κέντρα. Και η Άννα Βίσση όμως δήλωσε προ ημερών πως έχει δεχθεί μεγάλη μείωση στο νυχτοκάματό της και αν χρειασθεί δε θα διστάσει να τραγουδήσει και χωρίς να πληρώνεται, αφού αγαπά τη δουλειά της και καταλαβαίνει το οικονομικό αδιέξοδο των Ελλήνων.

Ειδικά οι νέοι, το αγαπημένο target group της νύχτας, στρέφεται σε αρκετά οικονομικότερες λύσεις. Προτιμούν τα club και bar, τα οποία σημειωτέον έχουν ρίξει τις τιμές τους κατά 60%. Πρόκειται για μία μεγάλη ανατροπή στην αθηναϊκή διασκέδαση. Τις καθημερινές μάλιστα club και bar φιλοξενούν διάφορα «events», dj's, μπάντες ή διοργανώνουν βραδιές με συγκεκριμένο είδος μουσικής, προκειμένου να προσελκύσουν κόσμο.


Φθηνή διασκέδαση και το Πάσχα
Ανάσταση μετά μουσικής θα κάνουν οι περισσότεροι Έλληνες, όπως απαιτούν τα έθιμα παρελθόντων χρόνων. Αλλά επειδή η διασκέδαση κοστίζει ακριβά τη σήμερον ημέρα, οι προσφορές που τα νυχτερινά μαγαζιά βάζουν είναι πολλές και διαμορφώνονται ως εξής: Στο Caramela υπάρχει η δυνατότητα να κάτσεις σε τραπέζι με απλή κατανάλωση ποτού (εκτός Π-Σ-Κ) στο Gazoo πληρώνεις είσοδο μόλις 10 ευρώ χωρίς ποτό, στο Poseidonio μία φιάλη κρασί κοστίζει 75 ευρώ, στην Εμπατή δίνεις 120 ευρώ για ένα μπουκάλι ουίσκι ανά τέσσερα άτομα, στην Αρχιτεκτονική δεν γνωρίζουν ακόμη αν θα ανοίξουν τις αναστάσιμες μέρες (!) - η κρίση άγγιξε και το έντεχνο τραγούδι-, στο Romeo πίνεις αναψυκτικό με 10 ευρώ και στο VOX εφάρμοσαν ειδική προσφορά: 100 ευρώ η φιάλη στα 6 άτομα... στο πατάρι! Έτσι διαμορφώνονται οι τιμές σε μερικά από τα μεγαλύτερα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας, που κάποτε έσφιζαν από ζωή.

Είναι γνωστό πως σε εποχές κρίσης δεν υπάρχουν ούτε τα χρήματα αλλά ούτε και η διάθεση για να ξεφαντώσει ο απλός κόσμος. Τι και αν ο Έλληνας έχει τη διασκέδαση στο DNA του... Tώρα χορεύει στους ρυθμούς του ΔΝΤ!

Φανή Πλατσατούρα